Tientallen Vietnamese waterexperts krijgen deze week van TU-onderzoekers en -medewerkers een rondleiding door het land langs innovatieve waterwerken.
“Goed idee die bakken die je met water kunt vullen. Daar hebben we misschien wel wat aan in Ho Chi Minh City”, zegt prof.dr. Nguyen Quang Kim, rector van de Water Resources University in Vietnam. Hij staat naast een uitvinding van bouwbedrijf BAM Infra, waarmee in rap tempo tijdelijke waterkeringen kunnen worden aangelegd.
De professor maakt met tientallen landgenoten uit de watersector een reis door Nederland, georganiseerd door het valorisatiecentrum van de TU. De groep houdt nu even halt bij een demonstratiesite voor innovatieve tijdelijke waterkeringen die onlangs ontwikkeld is op het terrein van Technopolis.
De TU en het IHE Institute for Water Education werken al sinds 2001 samen met de Water Resources University in Vietnam, een universiteit die valt onder het ministerie van landbouw en rurale ontwikkeling. In het kader van deze samenwerking vinden er regelmatig georganiseerde reizen plaats. Zo gaat er in december ook weer een delegatie van de TU naar Vietnam.
“Bij de TU is het vooral de faculteit Civiele Techniek en Geowetenschappen die goede contacten en veel projecten heeft in Vietnam”, vertelt ir. Marjan Kreijns van het valorisatiecentrum.
De samenwerking wordt steeds verder uitgebreid. Delftse onderzoekers adviseren de Vietnamese overheid ook hoe het de Mekong Delta klimaatbestendig kan maken.
Sinds kort hoort ook de Hanoi University of Natural Resources and Environment bij de onderzoeksclub. “Dit is eigenlijk een hoge school die valt onder het gelijknamige ministerie”, zegt waterbouwkundige prof.dr.ir. Marcel Stive (CiTG) die bij de samenwerking betrokken is. “Maar de school wil een universiteit worden en wij helpen daarbij, onder meer door leraren op te leiden en het curriculum te ontwikkelen.”
Tran Kim Long, een hoge ambtenaar bij het Vietnamese ministerie van landbouw en rurale ontwikkeling, is net als rector Nguyen Quang Kim onder de indruk van de uitvinding waarbij je met water waterkeringen bouwt. Maar hij is misschien nog wel meer gecharmeerd van de green soil bags. “Die zijn heel creatief en ecologisch”, zegt hij wijzend naar een dijkje gemaakt van biologisch afbreekbare zandzakken waar gras op groeit.
“Jullie denken dat het hier heel plat is en dat jullie problemen hebben met water”, zegt Tran Kim Long nog vlak voordat de karavaan verder trekt. “Maar dát valt mee zeg. Bij ons is het veel erger.”
De groep reist dan verder naar de zandmotor bij Ter Heijde, waar het een rondleiding krijgt prof. Stive, de geestelijk vader van dit kunstmatig schiereiland.
Comments are closed.