Een app waarmee gebruikers onderling kleine bedragen kunnen verrekenen. Handig voor studenten, vinden de
bouwers, TU-studenten Joris Oudejans en Hidde Lycklama. “Niemand heeft ooit cash bij zich.”
Oudejans (20) en Lycklama (19) denken een gat in de markt gevonden te hebben met hun app Strape, die sinds kort te downloaden is in de appstores. Met de app kunnen gebruikers onderling kleine bedragen aan elkaar overmaken zonder tussenkomst van banken en Iban-nummers.
Eenmaal ingelogd met een pincode, schudt de gebruiker met zijn telefoon, waarna er in beeld een munt verschijnt. Die munt kan hij groter en kleiner swipen, tot het gewenste bedrag. Daarna de vriend selecteren die net je biertje heeft betaald en de munt naar hem toe schuiven. Betaling geregeld. Of zoals Oudejans het zegt: “Strape eronder. Klaar.”
De tweedejaars studenten hebben er anderhalf jaar over gedaan om de app te bouwen, Oudejans voor Android en Lycklama voor iPhone. Dat deden ze naast hun studie technische informatica, die ze combineren met een honours programme.
Het idee voor de betaalapp kregen de twee vrienden op de middelbare school. Ervaring met programmeren doen ze al sinds hun veertiende voor verschillende opdrachtgevers. Nog voordat ze naar Delft kwamen, richtten ze de BV Vlinderstorm op. Twee medebedenkers van de online bankiertool iDeal zijn hun partners, wellicht niet helemaal toevallig
Lycklama’s vader met een collega. Momenteel gebruiken ruim tweehonderd mensen Strape, voornamelijk vrienden en bekenden van de twee initiatiefnemers. Zij hebben een paar tientjes gestort. Hun tegoed verschijnt in euro’s in de interface, waarvoor in de Verenigde Staten een patentaanvraag loopt. De app downloaden en onderling afrekenen is gratis. Voor geld storten en terugstorten naar de eigen Iban-rekening rekenen de studenten een percentage van twee procent.
De gebruiker zal er weinig van merken, maar achter de app zit de bitcoin-rekening van Strape. De studenten geloven in de kracht van dat online betaalmiddel, dat vaak in verband wordt gebracht met duistere criminele transacties. Oudejans en Lycklama vinden bitcoins een stabiel betaalmiddel waarvan de wisselkoers weinig fluctueert. En ja, ook voor hen is het een voordeel dat het geen officiële munteenheid is. Want zo hebben ze geen last van de ingewikkelde regels en vergunningenverlening waar banken mee te maken hebben.
Iedereen kan Strape downloaden en gebruiken. Geld versturen kan naar iedereen, mits ook de ontvanger de app heeft. Oudejans en Lycklama vinden studenten een ideale eerste doelgroep. Oudejans: “Studenten staan open voor nieuwe technologieën, hebben veel onderlinge betalingen en een paar euro is belangrijk voor ze. Nu gebruikt iedereen apps als wiebetaaltwat om bij te houden wie wie geld schuldig is, want niemand heeft ooit cash bij zich. Maar zo’n systeem wordt een hele boekhouding. Als je met je vrienden in het café zit, heb je daar geen zin in. Wij combineren de kracht van cash met de beschikbaarheid van mobiel.”
Comments are closed.