Wetenschap

Bestuurders krijgen zelfhulpboek tegen ‘flexverslaving’

Veel docenten en onderzoekers hebben een tijdelijke baan. De Algemene Onderwijsbond (AOb) trekt deze week door het land met een ‘anti-flexbus’.

Aob-voorzitter Tamar van Gelder overhandigt een zelfhulpboek aan collegevoorzitter Marcel Nollen van de Vrije Universiteit. (Foto: HOP)

Dinsdagmiddag stapte AOb-voorzitter Tamar van Gelder uit haar groene ‘anti-flexbus’ voor de hoofdingang van de Amsterdamse Vrije Universiteit (VU). In een witte doktersjas van de voor de gelegenheid in het leven geroepen mobiele afkickkliniek ‘Whattheflex!?’ overhandigde ze een zelfhulpboek aan collegevoorzitter Marcel Nollen.


Ze vroeg hem of hij de noodzaak van meer vaste contracten inzag. De bestuurder verzekerde haar dat de VU meer vaste dienstverbanden realiseert en dat de vakbond daar een rol in heeft gespeeld. Het boekje zou hij zó aandachtig gaan lezen dat hij het “van voor naar achter zou kunnen spellen”.


Flexverslaving


“Bij het idee je medewerker een vast contract te geven, breekt het klamme zweet je uit… Herkenbaar? Dan zou het heel goed kunnen dat je flexverslaafd bent”, zo opent het boekje, dat ook een bijbehorende campagnesite heeft.


‘Kennis en kunde gaan telkens weer verloren’


In het boekje staat onder meer een zelftest voor bestuurders met vragen als: “krijgt u veel klachten van collega’s over uw kortetermijnvisie?” En: “voelt u een grote weerstand bij het geven van een vast contract?”


De ondertoon is natuurlijk serieus: in het hbo heeft 15 procent van de docenten een kortlopend contract, stelt de AOb. Bij de universiteiten geldt dat voor 30 procent van de universitair docenten en voor 60 procent van de ‘overige docenten’(die geen onderzoek verrichten). Het gebrek aan baanzekerheid leidt tot veel stress, veel ziekteverzuim en een hoge doorloop van personeel.


Kapitaalvernietiging


Kapitaalvernietiging, noemt AOb-voorzitter Van Gelder het. “Je blijft werven en inwerken en de kennis en kunde die je hebt opgebouwd gaan telkens weer verloren. Het is logisch dat je als bestuurder met flexibele contracten werkt om pieken en ziekte op te vangen. Maar als het de norm wordt, dan gaat de kwaliteit van onderwijs en onderzoek achteruit.”


De belangrijkste zelfhulptips voor bestuurders? Ga eens praten met bestuurders van instellingen die investeren in vaste dienstverbanden. En luister naar medewerkers.


Onderwijsminister Wiersma is volgens Van Gelder bezig met een wetsvoorstel over strategisch HR-beleid waarin de vaste contracten in mbo, primair en voortgezet onderwijs verplicht worden. “Bestuurders in het hoger onderwijs willen dat vaak per instelling regelen, maar het lijkt me beter om het landelijk af te stemmen.”


Maandag begon de anti-flexbus in Utrecht, dinsdag reed hij naar de Tweede Kamer en de VU, woensdag staat hij in Eindhoven. Donderdag en vrijdag volgen Rotterdam en Zwolle.


HOP, Peer van Tetterode

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.