Onderwijs

Beste afstudeerder 2019: ‘Ik heb de impact van mijn werk onderschat’

Djonno Bresser is gekroond tot beste afstudeerder 2019. Hij studeerde af bij Civiele Techniek en Geowetenschappen op het modelleren van scheuren in betonnen structuren.

Djonno Bresser ontvangt de award uit handen van Evelyne Esveld, directeur van het Universiteitsfonds. Links Rob Mudde. (Foto's: Roy Borghouts)

Het Universiteitsfonds organiseert ieder jaar de Beste Afstudeerder awarceremonie. Iedere faculteit nomineert hiervoor een afstudeerder. De genomineerden dit jaar waren (van links naar rechts):

Serban Leveratto (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek)
Marta Pita Vidal (Technische Natuurwetenschappen)
Jonah Poort (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen)
Christine van Bergen (Technologie, Bestuur & Management)
Djonne Bresser (Civiele Techniek & Geowetenschappen)
Dasha Simons (Industrieel Ontwerpen)
Azqa Nadeem (Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica)
Freya Spencer-Wood (Bouwkunde) 

Begeleid door een daverend applaus nam de 22-jarige Djonno Bresser dinsdag 12 november de prestigieuze titel ‘Beste afstudeerder 2019’ in ontvangst. Volgens Rob Mudde, vice-rector en voorzitter van de jury, koos Bresser een zeer uitdagend afstudeeronderwerp: het modelleren van scheuren in betonnen structuren. Hij ontving een 9,5 voor zijn scriptie, studeerde cum laude af, behaalde 138 ECTS in plaats van 120 ECTS en zijn ontwikkelde model werd opgenomen in softwareprogramma Diana.

Gefeliciteerd, je bent de beste afstudeerder van 2019. Had je het verwacht?
“Nee, eerlijk gezegd niet. Mijn afstudeeronderzoek is redelijk stugge materie en niet direct behapbaar voor het algemene publiek. Enkele onderwerpen van medekandidaten waren dat wel, ik had verwacht dat één van hen zou winnen.”

Deze titel is, in jouw woorden, ‘een gigantische kroon’ op je werk. Streef je altijd naar het hoogst haalbare?
“Ja, als ik ergens aan begin doe ik dat met volledige overgave. Dat is voor mijn omgeving niet altijd even makkelijk, want ik ben vrij perfectionistisch. Toch zorgt die eigenschap ervoor dat ik het hoogst haalbare kán bereiken.”

Dat lijkt me in de huidige tijd best lastig. Studenten ervaren steeds meer druk en hebben last van stressklachten. Hoe heb jij dat ervaren?
“Ik denk dat de meeste stress wordt veroorzaakt door extracurriculaire activiteiten als commissies. Ik heb er bewust voor gekozen om het maximale uit mijn studietijd te halen. Zo wilde ik me vooral bezighouden met theoretische concepten die ik later in de praktijk kon toepassen. Op de TU ontwikkel je een bepaalde denkwijze, je leert een probleem te analyseren en vervolgens te versimpelen. Zo heb ik mijn afstudeerproject ook aangepakt. Al heb ook ik momenten gehad dat ik teveel hooi op mijn vork nam.”

Hoe ging je daarmee om?
“Ik liet het los. Ging dan bijvoorbeeld een dagje naar de dierentuin. Ik heb geleerd dat als je je op zo’n moment vastbijt, je alleen maar vaster komt te zitten.”

Toch heb je uiteindelijk meer gedaan dan nodig. Zonder studievertraging op te lopen behaalde je 138 ECTS in plaats van 120 ECTS Wat motiveerde jou?
“Ik heb een sterk intrinsieke motivatie. Ik ben heel nieuwsgierig en heb een soort technisch enthousiasme. Als ik tegen een probleem aanloop, wil ik het oplossen. Ik word onrustig als ik het niet verder uitzoek. Nu moet ik zeggen dat ik zaken over het algemeen iets sneller oppak dan anderen. Verder is het een kwestie van goed plannen. Tijdens mijn afstuderen werkte ik zo’n 55 tot 60 uur per week. Wel vanuit huis, dat scheelde aanzienlijk in reistijd.”

En dan had je ook nog een bijbaan begreep ik?
Lacht. “Klopt, ik heb lange tijd bij een supermarkt gewerkt. Behalve dat het een stukje ontspanning was, heb ik er ook veel geleerd. Je gaat er om met verschillende soorten mensen en ontwikkelt belangrijke soft skills die je tijdens je studie niet direct opdoet. Zo werkte ik aan mijn leidinggevende vaardigheden, kwaliteiten waar ik de rest van mijn carrière profijt van heb.”

Hoe heb je vervolg gegeven aan je carrière na je afstuderen?
“Ik werk nu als constructief ontwerper bij Van Rossum Raadgevende Ingenieurs, één van de grotere bedrijven in de sector. Momenteel observeer en leer ik veel en uiteindelijk ga ik zelf aan de slag.”

Je koos dus niet voor een wetenschappelijke carrière. Was dat een bewuste keuze?
“Na me een aantal jaren volledig te hebben gefocust op de theorie, wil ik ondervinden hoe ik mijn kennis kan toepassen. Ik merk dat ik op dit moment veel geprikkeld en uitgedaagd word en ik hoop dat dat nog lang zo blijft. Ik leer iedere dag iets nieuws.”

Jouw werk is opgenomen in een softwareprogramma voor civiele en geofysische toepassingen en heeft veel potentie om in de praktijk gebracht te worden. Hoe vind je het dat anderen nu doorgaan waar jij begon?
“Ik vind het een mooie blijk van waardering voor mijn afstudeerwerk. Ik moet zeggen dat ik de impact van mijn werk heb onderschat en niet had verwacht dat het zo snel al tot toepassingen zou leiden. Het is een eer dat anderen mijn werk voortzetten, al hoop ik er stiekem wel een beetje bij betrokken te blijven.”

Is er een mogelijkheid dat je ooit terugkeert naar de TU?
“Daar ben ik op dit moment niet mee bezig, maar ik houd alle opties open. Ik kan me voorstellen dat ik op een gegeven moment mijn vaardigheden weer wil toepassen binnen de academische wereld. Wie weet doet de kans zich voor om twee richtingen, praktijk en theorie, te combineren.”

Wat is de belangrijkste les die jij tijdens je afstuderen hebt geleerd?
Probeer ingewikkelde materie terug te leiden tot simpele concepten. Ik merkte dat ik stof beter onthield door het zo goed mogelijk te begrijpen. Op deze manier blijft kennis het langste bij. Ook raad ik iedereen aan een afstudeeronderzoek in zijn interessegebied te zoeken, dit heeft mij erg geholpen om gemotiveerd te blijven.”

Wat ga je met het gewonnen bedrag doen?
“Ik denk dat ik daar komende zomer lekker van op vakantie ga en de rest op mijn spaarrekening zet. Als starter op de woningmarkt kan ik iedere bijdrage gebruiken.”

BestGraduates2019.jpg

Het Universiteitsfonds organiseert jaarlijks de Beste Afstudeerder awardceremonie. Iedere faculteit nomineert hiervoor een afstudeerder. De genomineerden dit jaar waren (van links naar rechts):

  • Serban Leveratto (Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek)
  • Marta Pita Vidal (Technische Natuurwetenschappen)
  • Jonah Poort (Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek & Technische Materiaalwetenschappen)
  • Christine van Bergen (Technologie, Bestuur & Management)
  • Djonno Bresser (Civiele Techniek & Geowetenschappen)
  • Dasha Simons (Industrieel Ontwerpen)
  • Azqa Nadeem (Elektrotechniek, Wiskunde & Informatica)
  • Freya Spencer-Wood (Bouwkunde) 
Nieuwsredacteur Marjolein van der Veldt

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

m.vanderveldt@tudelft.nl

Comments are closed.