Onderwijs

‘Batmobus’ mag de weg op

Eindelijk. Hij mag de weg op. De Superbus van prof.dr. Wubbo Ockels kreeg dinsdag een kenteken van minster Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.


 


Toegegeven, hij ziet er gestroomlijnd en snel uit, de wegligging voelt goed, de stoelen zitten comfortabel en hij kan aardig versnellen. Maar de kans is klein dat de Batmobus, zoals Powned het voertuig deze week op tv noemde, u voorbij schiet. De bus is nog erg traag, zo bleek dinsdag op vliegbasis Valkenburg.


Direct na overhandiging van het kenteken, die nodig zou zijn voor verdere ontwikkeling en tests op de openbare weg, mocht de pers mee voor een proefritje. Het prototype dat dertien miljoen euro heeft gekost, waarvan anderhalf miljoen afkomstig van de TU, reed niet harder dan honderd kilometer per uur.


In Ockels’ toekomstvisie razen de elektrische voertuigen met 250 kilometer per uur over speciale Superbusrijbanen door het land. De Delftse professor beschouwt de Superbus als het openbaar vervoersmiddel van de toekomst. De bus moet mensen van deur naar deur of van postcode naar postcode brengen. Een ticket zou niet meer gaan kosten dan een tweedeklas treinkaartje.


Schultz van Haegen mocht ook een stuk rijden. Een pick-up truck vol cameramensen en fotografen sjeesde over de baan en speelde een kat- en muisspel met de minister voor de beste shots. Het journaille schoot de minister links voorbij, liet zich inhalen en haalde de bus dan weer rechts in.


De Minister was vol lof over de bus. “Automobilisten stappen niet snel over naar het openbaar vervoer omdat ze de luxe van de auto dan missen. Maar dit is nog luxer dan de meeste auto’s.”


Maar als het om verdere financiering en ontwikkeling van de bus gaat, kijkt de minister de kat uit de boom. De bal ligt volgens haar nu bij de provincies. “De provincies moeten het willen.”


Ockels heeft zijn hoop gevestigd op Groningen en Friesland. Toen het kabinet besloot om geen snelle spoorlijn naar het Noorden aan te leggen, kregen deze provincies geld om de regio op een andere manier te stimuleren. Ockels heeft gevraagd of ze driehonderd miljoen euro willen investeren in een busbaan van Heerenveen naar Groningen. Dit zou het eerste deel van een weg vormen die uiteindelijk Amsterdam met de noordelijke provincies verbindt.


Gedeputeerde Sietske Poepjes van de provincie Friesland heeft in een radio-uitzending van omroep MAX laten weten hier niets voor te voelen. “De Superbus is niet praktisch”, zei ze. Op het traject Heerenveen – Groningen zouden volgens haar tijdens de spits vierhonderd bussen ingezet moeten worden. “Dat betekent elke minuut een bus. Dat zien wij niet zitten qua veiligheid.”


Volgens Ockels klopt haar rekensommetje niet en komt de veiligheid niet in het geding. “En”, zegt hij in diezelfde uitzending, “welk recht heb je eigenlijk om de jeugd van de toekomst zo’n mooie geavanceerde vorm van openbaar vervoer te onthouden.” 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.