Studenten uit China en Hongkong die in het buitenland studeren worden door hun thuisland in de gaten gehouden en geïntimideerd, meldt Amnesty International, dat ook Chinese studenten in Nederland interviewde.
Ze vertellen Amnesty dat ze online gevolgd worden, zowel door het regime als door medestudenten. Ook zegt een op de drie studenten dat hun familie door Chinese autoriteiten is benaderd. Daarbij wordt gedreigd met ontslag of met het intrekken van paspoort of promotie als de studenten kritiek uiten.
Zelfcensuur
Studenten passen online en in gesprekken met elkaar zelfcensuur toe om te voorkomen dat ze in de problemen komen. Een Chinese student in Nederland vertelt Amnesty dat ze herhaaldelijk is bedreigd door een Chinese klasgenoot. In de les werd haar toegebeten dat ze “meer respect zou moeten hebben voor haar thuisland”, anders zouden er “consequenties” zijn.
De mensenrechtenorganisatie interviewde 34 studenten uit China en Hong Kong die studeren of net klaar zijn in de VS, Canada, België, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Chinese studenten zijn vaker in het nieuws gekomen om inperkingen van hun vrijheid van meningsuiting. Zo schreef Follow the Money hoe leden van Chinese studentenverenigingen in Nederland in de gaten houden of andere leden niet te kritisch zijn op hun thuisland. Uit onderzoek van Instituut Clingendael bleek dit jaar dat een deel van de promovendi die een beurs ontvangen van het Chinese Scholarship Council (CSC) in het bijbehorende contract trouw moet zweren aan de Communistische Partij. Delta ontdekte in 2023 dat CSC-promovendi meerdere keren per jaar moeten rapporteren aan de Chinese ambassade in Den Haag.
Ondanks dit soort censuurpogingen laten Chinese studenten zich niet altijd de mond snoeren, lieten protesten eind 2022 zien. Ook Chinese studenten in Delft kwamen – op hun eigen manier – in opstand.
“De getuigenissen die we voor dit onderzoek hebben verzameld laten duidelijk zien hoe de regeringen van China en Hong Kong studenten het stilzwijgen proberen op te leggen, ook al zijn ze duizenden kilometers van huis. Veel studenten leven hierdoor in angst”, zegt Sarah Brooks van Amnesty International in een persbericht. De organisatie roept universiteiten op om de academische vrijheid beter te beschermen en Chinese studenten te ondersteunen in geval van ‘transnationale repressie’. (HOP, OL/ Delta, AdB)
Comments are closed.