Campus

Alle mannen zijn lekkerbekken

,,Een mooie foto van een gerecht kan de smaak ervan in mijn mond oproepen. Als ik naar de schilderachtige plaatjes in een boek van topkok Michel Roux kijk, krijg ik meteen zin om te gaan koken.

Met sterren van kookprogramma’s zoals Jamie Oliver of Rick Stein heb ik één ding gemeen en dat is een oprechte hartstocht voor eten.

Inmiddels heb ik een hele stellingkast gevuld met kookboeken. Ik schat dat het er meer dan tweehonderd zijn. Soms zit ik dan voor mijn kookboekenkast. Ik kan een middag zoet zijn met het lezen van recepten. Voor het slapen gaan is dat ook erg ontspannend. Er bestaat trouwens een genre dat tussen literatuur en kookboeken in zit, zoals het boek ‘Afrodite; liefdesverhalen en andere zinneprikkels’ van Isabel Allende, of het bekende ‘Rode rozen en tortilla%s’ van Laura Esquivel.

De kookboekenkast is beetje bij beetje steeds voller geworden. Ik heb nooit bewust gedacht: kom, laat ik eens kookboeken gaan sparen. Ik heb een jaar in het bestuur van de Bolk gezeten en was daar verantwoordelijk voor de eettafel. Toen zocht ik af en toe een leuk recept en kocht bijvoorbeeld een boek bij het goededoelenwinkeltje. Ik kwam erachter dat je veel originele en oude kookboeken op rommelmarkten kan vinden. Je vindt daar bijvoorbeeld boeken uit series die ideaal zijn om te verzamelen. Een bekende serie, waarvan bijna elk gezin er wel één in zijn kast heeft staan, is die van de groene ‘Lecture’-boekjes. Er zijn een stuk of dertig verschillende, zoals ‘Soepen’, ‘Russisch’, ‘Chinees’. Het grappige van ouderwetse kookboeken is dat er vaak een opvoedkundig idee achter zit. Zo heb ik een boek, ongeveer vijftig jaar oud, dat heet: ‘Alle mannen zijn lekkerbekken’. Daar wordt in beschreven hoe een vrouw haar man met smakelijk eten dient te behagen. Het liefde-gaat-door-de-maagidee komt daar zeer goed in naar voren.

Een kookboek werkt als inspiratiebron en kan je een idee geven om bepaalde ingrediënten met elkaar te combineren. Een recept klakkeloos volgen, zal ik niet snel doen. Dat is meestal helemaal niet nodig. De verhouding van ingrediënten is vooral belangrijk bij bakken en het maken van desserts, wat ik niet vaak doe. Voor lekker koken is het belangrijk dat de ingrediënten goed zijn. Maar bovenal gaat het natuurlijk om proeven terwijl je kookt.”

,,Een mooie foto van een gerecht kan de smaak ervan in mijn mond oproepen. Als ik naar de schilderachtige plaatjes in een boek van topkok Michel Roux kijk, krijg ik meteen zin om te gaan koken. Met sterren van kookprogramma’s zoals Jamie Oliver of Rick Stein heb ik één ding gemeen en dat is een oprechte hartstocht voor eten.

Inmiddels heb ik een hele stellingkast gevuld met kookboeken. Ik schat dat het er meer dan tweehonderd zijn. Soms zit ik dan voor mijn kookboekenkast. Ik kan een middag zoet zijn met het lezen van recepten. Voor het slapen gaan is dat ook erg ontspannend. Er bestaat trouwens een genre dat tussen literatuur en kookboeken in zit, zoals het boek ‘Afrodite; liefdesverhalen en andere zinneprikkels’ van Isabel Allende, of het bekende ‘Rode rozen en tortilla%s’ van Laura Esquivel.

De kookboekenkast is beetje bij beetje steeds voller geworden. Ik heb nooit bewust gedacht: kom, laat ik eens kookboeken gaan sparen. Ik heb een jaar in het bestuur van de Bolk gezeten en was daar verantwoordelijk voor de eettafel. Toen zocht ik af en toe een leuk recept en kocht bijvoorbeeld een boek bij het goededoelenwinkeltje. Ik kwam erachter dat je veel originele en oude kookboeken op rommelmarkten kan vinden. Je vindt daar bijvoorbeeld boeken uit series die ideaal zijn om te verzamelen. Een bekende serie, waarvan bijna elk gezin er wel één in zijn kast heeft staan, is die van de groene ‘Lecture’-boekjes. Er zijn een stuk of dertig verschillende, zoals ‘Soepen’, ‘Russisch’, ‘Chinees’. Het grappige van ouderwetse kookboeken is dat er vaak een opvoedkundig idee achter zit. Zo heb ik een boek, ongeveer vijftig jaar oud, dat heet: ‘Alle mannen zijn lekkerbekken’. Daar wordt in beschreven hoe een vrouw haar man met smakelijk eten dient te behagen. Het liefde-gaat-door-de-maagidee komt daar zeer goed in naar voren.

Een kookboek werkt als inspiratiebron en kan je een idee geven om bepaalde ingrediënten met elkaar te combineren. Een recept klakkeloos volgen, zal ik niet snel doen. Dat is meestal helemaal niet nodig. De verhouding van ingrediënten is vooral belangrijk bij bakken en het maken van desserts, wat ik niet vaak doe. Voor lekker koken is het belangrijk dat de ingrediënten goed zijn. Maar bovenal gaat het natuurlijk om proeven terwijl je kookt.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.