In de komende drie á vier jaar zullen alle bacheloropleidingen aan de TU Delft in het Engels worden aangeboden. Dat verwacht althans collegevoorzitter Dirk Jan van den Berg.
Het onderwerp kwam maandag ter sprake tijdens een Town hall meeting waarin het college van bestuur met medewerkers in gesprek gaat over thema’s die leven binnen de TU. Op de vraag of alle curricula Engelstalig worden, antwoordde Van den Berg dat ‘logisch’ te vinden. “De masters zijn al in het Engels, de bachelors komen er aan. Dat gebeurt niet in een big bang, maar ik denk dat dat zeker in de komende drie á vier jaar gaat gebeuren.”
De faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek geeft haar onderwijs al meer dan tien jaar in het Engels. Alleen in het eerste jaar van de bacheloropleiding kunnen studenten nog kiezen voor het Nederlands. Begin dit jaar koos de TU ook voor Engels bij de bachelor technische aardwetenschappen.
Collegelid Anka Mulder haastte zich maandag te zeggen Engelstalig onderwijs aan te moedigen, maar het aan de faculteiten over te laten welke opleidingen er aan toe zijn. “Bij technische aardwetenschappen is veel buitenlandse staf, dan is het logisch”, zei ze. “Er is nu een voorstel van Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek om het laatste stuk Nederlands te stoppen.”
The times they are a-changin’. Vijftien jaar geleden antwoordden de vijftig aanwezigen op een forum van de studentenraad unaniem ‘nee’ op de vraag of de TU Delft binnen 25 jaar alleen nog maar Engelstalig onderwijs moet bieden.
Acht jaar later onderzocht de universiteit of het een goed idee was om een Engelstalige bachelor in te voeren, naast het Engelstalige onderwijs aan L&R. Eind 2006 begon de TU met toetsing en waar nodig bijschaven van de Engelse taalvaardigheid van TU-docenten.
En straks – in 2020 – moet veertig procent van de masterstudenten en tien procent van de bachelorstudenten uit het buitenland komen, zo valt te lezen in de Roadmap TU Delft 2020. Het strategisch plan daarvoor ligt er.
Van den Berg zei maandag te verwachten dat het percentage internationale masterstudenten in 2020 zelfs hoger ligt. “We hebben nu al een sprong naar een aantal tussen de dertig en veertig procent.”
Lees ook: ‘Is het verengelsen van een opleiding noodzakelijk?’
Comments are closed.