Onderwijs

Wat studentenverenigingen merken van studiedruk

Steeds meer TU-studenten zijn gestrest door hoge studiedruk. Studentenverenigingen ondervinden hiervan gevolgen, blijkt uit een rondgang. Hoe lossen ze dit op?

Een avond bij Sint Jansbrug. (Foto: Sint Jansbrug)

Een Delftse student wil tegenwoordig het maximale uit zijn of haar studietijd halen: nominaal studeren, goede cijfers halen en een mooi CV opbouwen. Dit leidt tot stressklachten door een hoge studiedruk. Bij Delftse studentenverenigingen merken ze hiervan de gevolgen. “Soms hebben studenten in de tweede week van een kwartaal alweer een deadline. Dat maakt het moeilijk om je voor een vereniging in te zetten,” zegt Nidas Brandsma, voorzitter van de Verenigingsraad.


Bestuursleden van andere Delftse gezelligheidsverenigingen herkennen dit probleem. Delta sprak met het Delftsch Studenten Corps, K.S.V. Sanctus Virgilius, D.S.V. Sint Jansbrug, de Delftsche Studenten Bond, en de christelijke verenigingen C.S.R. en VGSD. Denken zij na over de toekomst en wat kan de TU volgens hen doen?


In tweede jaar lid worden 

De bestuursleden die Delta sprak merken aan de samenstelling van hun vereniging al dat studenten drukker zijn met hun studie. Zo worden meer studenten pas in hun tweede jaar lid. “Ongeveer een kwart van onze nieuwe leden is tweedejaars. Dat komt omdat ze eerst hun bindend studieadvies willen halen”, zegt Esmee Breeman, voorzitter van Jansbrug.


‘Ik merk dat de borrelvloer gemiddeld jonger wordt’


Bij de grote verenigingen DSC en Virgiel zien ze daarnaast meer studenten die tijdens hun master hun lidmaatschap opzeggen. “Vroeger waren mensen soms acht jaar lid, nu vaak nog maar vier jaar”, vertelt Benthe Spruijt, commissaris extern bij Virgiel. “Ik merk dat de borrelvloer gemiddeld jonger wordt.”


Onderzoek: te hoog stressniveau 

Uit een onderzoek van de Delftse studentenvakbond VSSD uit januari 2019 blijkt dat 17,7 procent van de TU-studenten een te hoog stressniveau heeft. 62,1 Procent ervaart matige stress. Dit komt vooral door deadlines, tentamens en toegenomen verwachtingen van vrienden, familie en de samenleving. Daarnaast levert het bindend studieadvies voor veel eerstejaars studenten stress op, terwijl ouderejaars zich zorgen maken over hun financiële situatie en hun studielening. Voor steeds meer studenten komt de studie daarom altijd op de eerste plaats.


‘Steeds meer leden hebben tentamens buiten de tentamenperiodes’


Om hun leden te helpen bij het studeren, houden alle verenigingen rekening met de tentamenperiodes. Er zijn dan geen activiteiten zodat leden alleen of gezamenlijk kunnen studeren. “Dat wordt wel lastiger”, zegt Joris Tiebosch, secretaris bij DSB. “Steeds meer leden hebben tentamens buiten de tentamenperiodes. Dan wordt het moeilijk om ze rustige studieplekken aan te bieden.” De vele tussentijdse tentamens maken het voor studenten ook lastiger om zich in te zetten voor een commissie.


Animo voor commissies 

Voor studentenverenigingen zijn commissies onmisbaar. Ze organiseren de activiteiten en houden de vereniging draaiende. De grotere verenigingen hebben al snel een paar honderd leden nodig die zich actief willen inzetten. Volgens de meest bestuursleden is er binnen hun vereniging nog steeds voldoende animo om een commissie te doen.


Toch blijken sommige commissies moeilijker te vullen. Zo heeft het bestuur van DSC moeite om commissieleden te vinden voor kleinere onderverenigingen. Bij DSB blijkt het juist lastig om leden te vinden die zich een kwartaal voltijds willen inzetten, bijvoorbeeld om de Owee te organiseren. Daarnaast zien bestuursleden een grotere uitval binnen commissies. “Er zijn meer leden die een commissie aangaan, maar er daarna mee stoppen omdat het te veel druk oplevert. Aan de interesse ligt het niet, wel aan stress die studenten ervaren”, zegt Breeman van Jansbrug.


Optreden_3_2000px_0.jpg


Er wordt toch ook nog gewoon gefeest bij Sint Jansbrug. (Foto: Sint Jansbrug)


Veel verenigingsbesturen hebben daarom al wel nagedacht over de toekomst. Zijn er commissies die geschrapt kunnen worden of kunnen inkrimpen? “Een aantal van onze commissies is de laatste jaren ingekrompen.”, zegt Steven aan het Rot, praeses van de VGSD. “Dan is het ook prima als je het commissiewerk wat minder perfect doet. Je studie komt op de eerste plaats.”


‘TU moet meer promoten’

Bestuursleden zoeken dus vooral binnen hun vereniging naar oplossingen. Toch kan ook de universiteit meer voor ze doen, vinden sommigen. “De TU zou activiteiten van studentenverenigingen meer kunnen promoten,” zegt Brandsma van de Verenigingsraad. “Ze promoten nu vooral de dreamteams, maar ze moeten duidelijk maken dat je ook bestuurs- of commissiewerk kunt doen voor een vereniging.”


‘Ze zijn in de facto eigenstandige clubs’


Collegelid Rob Mudde herkent zich niet zo in dat laatste. De dreamteams komen volgens hem gemakkelijk in de spotlights door wat zij doen. Mudde vindt het belangrijk dat de verenigingen zich zelf promoten. “Ze zijn de facto eigenstandige clubs. Ik heb niet het gevoel dat de universiteit meer voor de verenigingen moet doen, maar dat wil niet zeggen dat we de waarde van een bloeiend studentenleven niet onderschrijven.”


Lot in eigen hand nemen 

De universiteit onderschrijft die juist wel, aldus Mudde. “Een onderdeel hiervan is juist dat studenten leren het lot in eigen handen te nemen en dat de universiteit dus op gepaste afstand blijft. Anders verliezen ze een heel waardevol element van studeren aan de TU Delft: leren verantwoordelijkheid te pakken en zaken zelf te doen. Dat is een groot goed en maakt mede mogelijk dat onze studenten herkend worden om hun ‘can-do’ mentaliteit.”


Mudde noemt het positief dat de verenigingen bezig zijn met aanpassingen. Internationale studenten, die vaak in de masterfase zitten, zijn volgens hem meer actief bij sport en cultuur. “Ook hier kunnen de gezelligheidsverenigingen over nadenken: is hun aantrekkelijkheid groot genoeg en past het aanbod, dat ze hebben bij studenten die al verder in hun ontwikkeling zijn?”  


Enquête Oras 

Studentenpartij Oras heeft inmiddels een enquête gehouden over de vraag of studenten zich ondanks de hogere studiedruk nog willen inzetten voor een vereniging. De resultaten daarvan komen nog.


Meer weten over prestatiedruk en stress? Op donderdag 2 mei is er een Veritas-forum over dit onderwerp in het auditorium van de Aula.

Delta sprak een van de sprekers: hoogleraar psychiatrie Witte Hoogendijk. Lees het
interview hier. 


Michiel de Haan / Freelance redacteur

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.