Campus

Roeiverenigingen kunnen nieuwe aanwas niet aan

Roeien is populair. Laga en Proteus moesten samen vijfhonderd nieuwe geïnteresseerden afwijzen omdat ze aan hun maximale capaciteit zitten. Meer studentensportverenigingen in Delft lijken capaciteitsproblemen te hebben.

Roeien is een populaire sport onder studenten. Delftse roeiers oogsten ook successen op olympische toernooien. (Foto: Merijn Soeters)

Het aantal aanmeldingen van eerstejaars groeit explosief, zegt voorzitter Tom Dijkhuis van DSR Proteus-Eretes. “Het is een landelijke trend, studiedruk speelt daarin een belangrijke rol. Veel eerstejaars willen sporten. Bij ons vinden ze het beste van twee werelden: discipline op het water, nuttig bij het studeren, en het biertje aan de bar na afloop. Proteus telt ruim achthonderd leden, meer kunnen we niet aan met onze capaciteit aan boten. We hadden dit jaar 437 inschrijvingen. Er was plek voor 250 mensen, de rest is uitgeloot. We willen ook geen vereniging van tweeduizend leden worden, van wie de meesten alleen komen borrelen. Roeien moet centraal staan.”


‘Onze borrels eindigen om één uur’


Bij DSRV Laga begrijpt commissaris Extern, Lukas Pragt, de grote animo onder studenten: “Alles staat bij ons in het teken van hard roeien. Natuurlijk is er de nodige gezelligheid na een harde training, maar onze borrels eindigen om één uur. Zo doen we er alles aan om de winst naar Delft te krijgen. Deze mentaliteit zie je terug in de studieprestaties.”


Roeien kent een steile leercurve: de benodigde techniek en kracht om hard te roeien vergen veel training, vertelt Pragt. “Tactiek speelt een veel kleinere rol. Dit betekent dat je letterlijk zo hard mogelijk moet gaan en nergens anders over na hoeft te denken.”


Maar ook Laga moest een paar honderd belangstellenden teleurstellen. “Onze faciliteiten bieden plek aan 750 leden. Overschrijding daarvan doet af aan de kwaliteit. We willen zo efficiënt mogelijk omgaan met onze ruimte. Rekening houden met elkaar is een belangrijke factor.”


Voor de teleurgestelden lijken de Delftse burgerroeivereniging DDS en de Haagse studentenroeiclub Pelargos geen goede alternatieven. De eerste vereniging mist naar eigen zeggen de middelen om onervaren roeiers snel op te leiden tot wedstrijd- of competitieroeiers, bij de laatste vormt de reistijd een hindernis. Over de oprichting van een derde studentenroeiclub heeft Dijkhuis zijn twijfels: “Proteus en Eretes zijn ooit juist gefuseerd omdat het te druk werd op het water.”


‘Er zijn veel minder afvallers dan vijfhonderd’


De Proteus-voorzitter wil nog wel wijzen op de dubbel getelde afvallers: “Veel eerstejaars hebben zich bij verschillende verenigingen ingeschreven om hun kansen te spreiden. Dat leverde een flink aantal intrekkingen op, alleen al onder hen die zowel bij Laga als Proteus terecht konden. Er zijn veel minder afvallers dan vijfhonderd. Ik denk dat de meerderheid wel ergens een plekje heeft gevonden.”


Manager Raymond Browne van de unit sport en cultuur (S&C) laat weten dat het capaciteitsprobleem groter is: “Ook andere sport- en cultuurverenigingen hanteren wachtlijsten, daarnaast is er een overvraag naar niet in verenigingsverband georganiseerde activiteiten. S&C is daarom druk bezig aanzienlijke extra capaciteit te realiseren op de campus. Daar ligt voor ons dus nu de focus.”


Jimmy Tigges


Lees ook:

Deze verenigingen haalden de meeste leden binnen tijdens de OWee’

Proteus ontwikkelt bewegende roeibak


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.