De zoektocht naar levende materialen is in een nieuwe fase beland. Al een tijdje willen onderzoekers de eigenschappen van levende cellen onderbrengen in hanteerbare materialen. Als functionele eigenschappen worden vaak genoemd: chemische detectie, ontgiften, en productie van energie of grondstoffen. Maar levende cellen onderbrengen op een geschikte ondergrond bleef steeds een probleem.
Dat is nu wel gelukt, schrijven TU-onderzoekers van TNW en IO nu in een gezamenlijke publicatie in Advanced Functional Materials. Het team onder leiding van dr. Marie-Eve Aubin-Tam bracht met een inktjetprinter een hydrogel met micro-algen aan op een laag van bacterieel cellulose. Dat combineert levende cellen met een stevige en flexibele ondergrond die zich voor tal van toepassingen leent.
Mede-onderzoeker professor Anne S. Meyer (Universiteit van Rochester, VS) ziet toepassingen bij huidtransplantaties. “De door de algen opgewekte zuurstof zou het herstel op gang kunnen helpen”, zegt ze.
IO-hoogleraar prof.dr. Elvin Karana ziet mogelijkheden voor nieuwe fotosynthetische en responsieve levende materialen. “We hopen dat ons artikel een dialoog op gang brengt tussen de ontwerp- en de wetenschapsgemeenschap, en nieuwe richtingen voor onderzoek naar toekomstige fotosynthetische levende materialen inspireert.”
A sample from the flexible living material in the lab. (Photo: from publication)
Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?
j.w.wassink@tudelft.nl
Comments are closed.