Campus

Eenzaam op de campus: deze TU’ers kunnen niet vanuit huis werken

Je kunt een speld horen vallen op de campus. Geen wonder, want iedereen werkt vanuit huis. Iedereen? Deze mensen zijn er nog wel, omdat ze hun werk niet thuis kunnen doen.

Schoonmaker Hassan wordt extra vaak ingeroosterd op de TU vanwege corona.

Tijdens de coronacrisis zijn schoonmakers onmisbaarder dan ooit. En dat ziet schoonmaker Hassan ook in zijn rooster terug. In plaats van twee keer per week, is hij nu twee uur per dag in de TU Delft Library aan het schoonmaken. 

Hij haalt een spuitfles tevoorschijn en spuit twee keer een goedje tegen de binnenkant van zijn hand. “Hier zit extra veel alcohol in voor desinfectering. Ruik je het al in de lucht?” 

‘Vooral deurklinken zijn belangrijk’

Sinds Covid-19 opdook in Nederland, let Hassan er extra goed op dat hij geen millimeter overslaat. “Als schoonmaker wil je de medewerkers die nog op de campus zijn extra goed beschermen. Vooral deurklinken zijn belangrijk. Iedereen raakt ze aan.” 

Hij vindt het maar een stille bedoeling, zo’n verlaten campus. “Dat is soms een beetje saai, omdat ik graag een praatje met mensen maak.” Maar het heeft ook voordelen, legt hij uit. “Ik hoef nu niet steeds aan medewerkers of studenten te vragen of ik ergens bij mag. Dat scheelt een hoop tijd.” 

Henk%20tu%20delft.jpg

Boeken en rubberen handschoenen 
Aan de felblauwe balie in het hart van de Library scheurt medewerker Henk een plakbandje af. Zorgvuldig herstelt hij een scheur in een boek dat – zo te zien – aardig wat heeft meegemaakt. “Nu kan het boek weer wat langer mee”, zegt hij.

Henk en zijn collega’s zetten elke ochtend tussen 10.00 uur en 12.00 uur aangevraagde boeken klaar. Die kunnen studenten vervolgens ophalen. “We printen de aanvragen uit, zoeken de boeken erbij en zetten ze in deze kast”, zegt Henk terwijl hij naar beneden wijst. “Studenten moeten de boeken nu aan zichzelf uitlenen.”

Hij draagt witte wegwerphandschoenen. “Wel zo veilig.” Ook laten Henk en zijn collega’s boeken die worden teruggebracht eerst een aantal dagen staan om er zeker van te zijn dat het Covid-19-virus zich niet kan verspreiden via het papier. 

‘Voor uitzoekwerk is nu extra tijd’

Vorige week heeft hij met een collega reserveringen in het magazijn nagelopen. “Om te kijken of er niet heel oude aanvragen tussen zaten. Voor dit soort uitzoekwerk hebben we door de coronacrisis opeens extra tijd.” Henk en zijn team vergaderen elke dag om 15.00 uur via Skype. “Sommige collega’s werken wel grotendeels vanuit huis. We hebben het dan over werk, maar praten ook gewoon bij over hoe het met ons gaat.”

Henk vindt de coronacrisis een rare en onzekere tijd. In zijn sociale netwerk zitten behoorlijk wat mensen met een zwakkere gezondheid. “Ik hoop dat de wetenschap zo snel mogelijk een middel tegen Covid-19 vindt, zodat ook de mensen met een zwakkere gezondheid kunnen worden geholpen.”

Pubquiz via Skype 
ICT-medewerker Jeroen zit sinds het begin van de coronacrisis soms alleen op kantoor, maar dat betekent niet dat hij niks te doen heeft. Integendeel. “Vooral in het begin was het heel druk omdat er eigenlijk bijna niks meer kan zonder ICT.” 

Meer thuiswerkers, betekende immers extra werk voor zijn afdeling. “We hielpen dus bij het opschalen van online onderwijs, maar ook bijvoorbeeld bij het afsluiten van de gebouwen. Er moesten veel extra pasjeslezers komen.”

Een afwisselende en spannende tijd, vindt Jeroen. “Maar de aanleiding is niet leuk. Dat probeer ik zo veel mogelijk in mijn achterhoofd te houden.” 

‘Ik behoud nu het uit- en thuisgevoel’

Niet alleen zijn werkzaamheden, maar ook het contact met collega’s is anders. Hij spreekt ze vaker digitaal dan op anderhalve meter afstand. “We beginnen iedere dag met een Skypemeeting met alle teams. Tijdens de eerste online gesprekken hoorde ik van mensen die druk zijn met de kinderen thuis, of juist gek worden van het thuis zitten. Laatst hebben we voor het eerst een pubquiz gedaan met z’n allen. Anders is het alleen maar ellende.”

Of hij niet liever vanuit huis had gewerkt? Niet bepaald. “Ik vind die stilte hier juist heerlijk. Je kunt zo lekker doorwerken. En ik behoud nu het uit- en thuisgevoel.” Zo nu en dan wipt een van zijn collega’s langs voor een praatje op een veilige anderhalve meter afstand. “Dan zie je nog eens andere mensen dan alleen je gezin.” 

Moniek maakte deze foto van haar werkplek.

Vragen van eindexamenleerlingen 
Werktuigbouwkundestudent Moniek werkt één dag in de week vanuit de Library voor het Online Serviceteam van TU Delft. Op haar afdeling is het juist rustiger dan normaal. “Het hoort echt kanonnedruk te zijn met vragen over aanmeldingen voor masterstudies bijvoorbeeld, maar nu rinkelt de telefoon een stuk minder”, vertelt ze. 

‘De UB hoort te ontploffen van de studenten’

Vlak na het ingaan van de coronamaatregelen kregen Moniek en haar team vooral de vraag of TU Delft onderzoek doet naar mondkapjes. Of er hing een scholier aan de lijn. Vorige week werd bekend dat Nederlandse leerlingen die in het laatste jaar van hun middelbare school zitten, dit jaar geen eindexamen hoeven te doen. “Eindexamenleerlingen vertelden dat ze weinig te doen hebben en vroegen of ze alvast hun bachelorstudie konden voorbereiden of vooruit konden werken.” 

Momenteel werkt Moniek in haar eentje vanuit de Library. De doodse stilte die er hangt, vindt ze een bizarre gewaarwording. “Het is tentamentijd, dus normaal hoort de UB te ontploffen van de studenten. Het geeft me een gek gevoel om alleen door de gangen te lopen.”

Lees ook: TU’ers werken thuis: lukt dat?

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.