Campus
Financiële druk

Geen TU-brede vacaturestop, wel lokale maatregelen

Het college van bestuur heeft decanen en directeuren om ‘de grootste alertheid’ gevraagd bij hun inkomsten en uitgaven. Wat betekent dat voor faculteiten en diensten? En hoe bezorgd is het cvb over de bezuinigingen van het kabinet? Daarover werd iets meer duidelijk tijdens een vergadering met de vakbonden.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Hoe staat de TU Delft er financieel voor en wat betekent dat voor medewerkers? Op het moment dat de conceptbegrotingen voor 2025 ongeveer rond moeten zijn, gaf college van bestuurlid Marien van der Meer op 14 oktober een update in een overlegvergadering met de lokale vakbonden.

Van der Meer memoreerde dat voor 2024 een negatief resultaat van 50 miljoen euro is begroot. De TU kan dat hebben, staat in de jaarrekening 2023, omdat in eerdere jaren een financiële reserve van 531 miljoen euro is opgebouwd. read-more-closed

Bovendien zou het tekort grotendeels tijdelijk zijn. Zo kreeg al het personeel er in 2024 vanuit de CAO salaris bij, maar was die extra kostenpost voor de TU Delft alleen gedekt voor personele lasten die worden betaald met geld dat direct van het ministerie van Onderwijs komt. Voor anders gefinancierde projecten was er geen compensatie. Daarnaast leiden hoge energieprijzen tot grotere uitgaves.

Ombuigingen

In de meerjarenbegroting was voor 2025 een negatief resultaat begroot van 24 miljoen euro. “Dat moet terug omlaag”, zei Van der Meer tegen de bonden. Faculteiten en diensten is verzocht om, overigens ook al dit jaar, binnen hun eigen budgetten op zoek te gaan naar ‘ombuigingen’. Faculteiten moeten bovendien plannen maken voor het uitgeven van hun eigen financiële reserves.

De universiteitsdienst moet het vooral zoeken in een efficiëntere bedrijfsvoering door de inhuur van derden te beperken en het inkoop- en reisbeleid tegen het licht te houden. Ook de vergaderservice kan volgens het cvb soberder en efficiënter. Daarnaast moeten er volgens Van der Meer inhoudelijke keuzes worden gemaakt: wat wel en wat niet? Geplande investeringen in de Delftse campus blijven voor ongeveer 20 miljoen euro per jaar op de begrotingen van 2025 en 2026 staan. Het cvb kijkt intussen kritisch naar de strategische middelen, aldus Van der Meer. read-more-closed

Geen TU-brede vacaturestop, wel lokale

Er is volgens Van der Meer geen sprake van een TU-brede vacaturestop of van reorganisaties, verzekerde ze de bonden. “Wel is de grootste alertheid gevraagd”, zei ze. Dat dat her en der tot onrust leidt, werd duidelijk in de rondvraag, die deels naar het begin van de vergadering was verschoven. Fred Veer, voorzitter van de lokale vakbonden in het Lokaal Overleg, vertelde over een presentatie op de faculteit Mechanical Engineering op 10 oktober, waar medewerkers onder meer te horen zouden hebben gekregen dat vacatures zijn gestopt en dat gepensioneerden niet worden opgevolgd. “Er zijn daar zorgen over de werkdruk.” Voordat Van der Meer op die zorgen kon ingaan, moest de vergadering verder naar het volgende agendapunt: sociale veiligheid.

Bekend is dat ook andere faculteiten vergaande maatregelen hebben moeten nemen om de kosten te drukken, al zijn daar nog niet veel details over naar buiten gekomen. Een uitzondering daarop is Elektrotechniek, Wiskunde en Informatica (EWI). Decaan Lucas van Vliet opende de nieuwsbrief van 1 oktober met een lang voorwoord over de lokale bezuinigingsmaatregelen. Het gaat om een gedeeltelijke vacaturestop en een stop op nieuwe investeringen in apparatuur vanuit de eerste geldstroom. De vacaturestop geldt in ieder geval tot eind 2024 voor vrijgekomen functies, zolang het niet opvullen van een plek niet leidt tot een ‘ernstige verstoring’ van de dagelijkse bedrijfsvoering.

Het gaat de faculteit financieel niet goed, rekende Van Vliet voor. Voor 2024 verwacht hij een negatief resultaat van 7,5 miljoen euro en voor 2025 van 12 miljoen euro. Ook hier spelen de hogere lonen en energielasten een rol, aldus de decaan, maar daar komt bij dat EWI te maken heeft met sterk gestegen studentenaantallen en dus met de noodzaak om extra personeel aan te nemen.

Nulbegroting in 2026

Alle inspanningen zijn onder meer nodig omdat het cvb in 2026 een nulbegroting wil hebben, zodat er ‘voldoende reserves’ overblijven. Dat streven staat nog overeind, bleek tijdens de LO-vergadering, ook al zijn er volgens Van der Meer ‘roerige tijden’ met forse kabinetsbezuinigingen in aantocht.

Het cvb lijkt in tegenstelling tot dat van sommige andere universiteiten niet heel pessimistisch over de toekomst. Dat de starters- en stimuleringsbeurzen verdwijnen, heeft bij de TU Delft ‘niet het grootste effect’, aldus Van der Meer. De sectorplannen zouden ‘veel belangrijker’ zijn, en die blijven (ten koste van de eerdergenoemde beurzen) overeind. Het effect van de wet die het aantal internationale bachelorstudenten moet terugdringen, valt voor Delft ‘relatief mee’, verwacht Van der Meer, omdat er weinig Engelstalige bacheloropleidingen zijn.

Beethoven en Defensie

Daarnaast verkent het cvb nieuwe kansen, aldus Van der Meer, om te kunnen ‘blijven investeren voor de lange termijn’. Ze noemde het ‘Project Beethoven’, waarmee de overheid miljarden investeert in de chipsector in de regio Eindhoven. Volgens haar is het een optie om te verkennen of Campus Rotterdam daarin zou passen, want die uitbreiding van de TU Delft naar Rotterdam kan alleen doorgaan met extra geld van buitenaf.

Overigens drukken de voorbereidingen voor Campus Rotterdam wel degelijk op het eigen budget. In de begroting voor 2024 is 8 miljoen euro opgenomen, met het voornemen om later met een meerjarenraming te komen en de grote kostenposten (een nieuw gebouw bijvoorbeeld) extern te laten financieren.

Andere potjes zijn er wellicht ook. Zo wil de TU volgens Van der Meer kijken of er meer Europese subsidies te vinden zijn. En bij Defensie komt er veel geld bij, mede voor onderzoek en innovatie. Volgens het cvb-lid is het ‘interessant om te kijken welke mogelijkheden er zijn’. “Al snappen we het ook als mensen zeggen dat we ons daar niet mee moeten inlaten. Daar moeten we het over hebben.”

Hoofdredacteur Saskia Bonger

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

s.m.bonger@tudelft.nl

Comments are closed.