Campus

Zonsopgang voor PowerWindow

Twee slimme studenten bedenken iets handigs, beginnen een bedrijfje en doen mee aan competities. Niks bijzonders. Tot je opeens een half miljoen wint van de Postcode-loterij. Dat overkwam Willem Kesteloo en
Ferdinand Grapperhaus.

Het was de finale van de Postcode Lottery Green Challenge, ’s werelds grootste competitie voor plannen tegen de klimaatverandering. Op woensdag 14 september stond Willem Kesteloo samen met vier andere ondernemers tegenover de jury onder leiding van Sir Richard Branson. Kesteloo pitchte zoals hij had geleerd en geoefend. “Vandaag wil ik uw kijk op de wereld veranderen”, sprak hij hen aan. “Vraagt u zich wel eens af hoeveel glas je iedere dag tegenkomt. Wat als we dat glas nu een extra functie zouden geven?”


Want dat is wat de PowerWindow van de technostarter Physee doet. Die wekt met een ogenschijnlijk normaal raam elektriciteit op. Een vierkante meter is op een zonnige dag goed voor twintig watt waarmee je een telefoon kunt opladen of een laptop voeden. De jury beloonde het idee van de twee Delftenaren met de hoofdprijs van een half miljoen euro. “O mijn god, ik kan het niet geloven”, reageerde Kesteloo.


Bijna drie weken later is hij nog niet van de schok bekomen. “We zijn in een achtbaan terechtgekomen en er is geen tijd geweest om het te laten bezinken.”


Wel hebben ze nagedacht over de verdere ontwikkeling. Een groot deel besteedt Physee aan verder onderzoek en ontwikkeling. Ze moeten glasfabrikanten kunnen laten zien dat ze de voor hen essentiële coating (zie kader) op steeds grotere oppervlakten kunnen toepassen. Daarnaast wil Physee een gestroomlijnde productielijn opzetten voor de eerste series van stroom producerende raamkozijnen. En tot slot willen de technostarters investeren in mensen die het bedrijf door hun specialismen ‘op een hoger plan’ kunnen brengen.


Raam met meerwaarde


Bedrijfsnaam Physee (spreek uit als ‘visie’) is een samentrekking van physics en seeing. “We houden wel van woordgrapjes”, zegt Kesteloo. Niettemin zit er een serieus idee achter die naam. De noodzaak voor een andere energievoorziening is voor de mannen evident.


Alleen zijn de oplossingen zoals zonnepanelen en windmolens vaak zo monomaan functioneel dat ze als irritant ervaren worden. Kesteloo en Grapperhaus zochten naar een manier om functionaliteit te ontwikkelen in samenhang met wat er al is. In het geval van de PowerWindow gaat het om het toevoegen van energieproductie aan kozijnen die bij een renovatie de oude raampartijen vervangen.


Andere voorbeelden van toegevoegde functionaliteit zijn stroomopwekkende glaspanelen langs de snelweg, of vensters met een usb-contact, sensoren en wifiverbinding. De gegevens van de ramen kunnen dan gebruikt worden om de klimaatbeheersing beter te sturen.


Of wat te denken van ramen met een grafeencoating die als elektrische radiator zijn in te zetten. Physee, zoveel wordt duidelijk, denkt in toegevoegde functionaliteit.


Warm en hoog


Voorlopig is de PowerWindow het belangrijkste product, zowel voor kantoorprojecten als bij particulieren. Komend najaar worden er tien grote PowerWindows (1,8 bij 1,8 meter) geplaatst in het gerenoveerde kantoorpand Fellenoord bij Eindhoven. Projectontwikkelaar OVG ontwikkelt het pand voor de Rabobank. Dan zal ook bekend worden wat de ramen in praktijk opleveren. Hoewel de ramen erg duur en zwaar zijn (meer dan honderd kilogram), zijn de meerkosten van de coating en de strips met zonnepanelen vrij beperkt. Kesteloo: “Voor een paar tientjes meer per vierkante meter worden het opeens ramen die zichzelf terugverdienen.” Natuurlijk liggen de productiekosten nu nog hoog omdat alles nieuw is.


Uiteindelijk moet de extra functionaliteit van stroomopwekking zich in een jaar of vijf terugverdienen, vindt Kesteloo. “Deze vinding kan alleen succesvol worden als het ook commercieel interessant is. Anders is het alleen interessant voor liefhebbers of voor groene projecten.”


Physee legt contacten met projectontwikkelaars in Nederland, maar droomt ook van Londen, Verenigde Staten, Azië en het Midden-Oosten waar meer gebouwd wordt dan hier. Warme gebieden met hoge kantoren, daar komt de PowerWindow het best tot zijn recht. Daar willen ze meer licht buiten houden en dus kan er meer elektriciteit mee worden opgewekt. “Hoogbouw in de tropen is voor ons interessanter dan het Nationale Nederlanden-gebouw in Rotterdam te renoveren,” aldus Kesteloo, wiens kijk op de wereld onlangs drastisch is veranderd.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.