Onderwijs

Zeeuws University College breidt uit met bèta-afdeling

University College Roosevelt in Middelburg gaat vanaf 2020 meer bèta’s opleiden. De provincie hoopt dat dit de werkgelegenheid en de Zeeuwse economie ten goede komt.

De Zeelandbrug tussen Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland. (Foto: Tom van Hoogstraten / Unsplash)

University College Roosevelt (UCR), onderdeel van de Universiteit Utrecht, verwacht dat het nieuwe Department of Engineering and Innovation de jaarlijkse instroom met honderd studenten zal doen toenemen.


Zeeuwse thema’s

Het onderwijs sluit aan op ‘Zeeuwse thema’s’ als water, energie en biobased economy (van voedselproductie tot het ontwikkelen van duurzame bouwmaterialen). “UCR zal geen pure techneuten opleiden”, zegt decaan Bert van den Brink, “maar bèta’s met een brede blik op duurzame technologische oplossingen voor deltavraagstukken.”


Voor de bèta-afdeling is de komende tien jaar zeventien miljoen euro nodig. Het kabinet, de provincie en de gemeente dragen samen veertien miljoen euro bij. Voor de resterende drie miljoen kijkt de universiteit onder meer naar Europese gelden, zegt een woordvoerder.


Leefbaarheid

Zeeland doet erg zijn best om bedrijven en bewoners aan zich te binden. In de zogeheten ‘regio deal’ trekken het kabinet en de provincie samen zeventig miljoen euro uit om de leefbaarheid te vergroten en een impuls te geven aan kennis en innovatie.


In de hoop dat jonge Zeeuwen niet voorgoed vertrekken, gaf de provincie alle scholieren die geslaagd zijn voor hun examen dit jaar een brief mee met de oproep om Zeeland niet te vergeten. Uit onderzoek zou blijken dat slechts een kwart van de jongeren na afstuderen terugkeert.


HOP, Steffi Weber

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.