En hoe was het? Lekker dammetjes gebouwd bij uw camping aan de Gorgue de Tout de le Deauquis? Lekker donkerbruin gegrild in Koutouloufari? Of was u dit jaar gewoon in Balconia, waar het bij wijze van uitzondering deze zomer uitstekend toeven was met een koude klets of een glaasje bubbels van de lokale super.
We staan weer aan de start van een vers jaar. Voor de ondersteunende medemens breken opnieuw enerverende tijden aan. Toen u de koffers al aan het inpakken was, kwam op de valreep de mededeling dat de universiteitsdienst opnieuw binnen twee jaar structureel vijf miljoen euro zal moeten bezuinigen. Er komt minder geld binnen, onder andere door fors teruglopende inkomsten van de bibliotheek. En daarnaast moet de UD ‘continu zo efficiënt mogelijk werken’. Personele gevolgen zijn volgens het college van bestuur ‘helaas niet uitgesloten’. Getverderrie, dacht ik toen ik dat las. We zijn sinds 2011 toch al aan het herijken met 234 deelplannen? Vijftien miljoen bezuinigen met de hele universiteit, dat kost alleen al bij de universiteitsdienst 58 arbeidsplaatsen. Is het ondersteunend segment hiermee nog niet genoeg ingedikt/uitgelijnd/geclusterd/uitgebeend of kijk ik nou scheel?
Voor de verse en jong belegen studenten is het nuttig te weten dat we dus geenwelgeen bindend studieadvies in het tweede jaar krijgen. Dat zit zo: In maart 2013 twitterde de TU Delft: ‘Bij de #TUDelft voorlopig geen pilot #BSA na 2e/3e jaar. Eerst het effect van de huidige middelen meten (BSA na 1j & harde knip).’ Eind mei 2013 bleken de kaarten toch anders te liggen. Op het allerlaatste moment meldde de TU zich alsnog aan voor het bindend studieadvies-experiment in het tweede jaar voor de gezamenlijke bacheloropleidingen met Leiden: life science & technology en molecular science & technology. Studentenraad uiteraard op de achterste benen over het feit dat studenten die in hun eerste jaar de norm gewoon gehaald hebben in hun tweede jaar alsnog weggestuurd zou kunnen worden van de TU. Half juli zag TU Delft bij nader inzien toch maar af van het experiment met een tweedejaars studieadvies. En terecht. Want kijk eens naar de voorlopige BSA-cijfers van dit jaar (www.delta.tudelft.nl/27038). De resultaten van de herexamens zijn nog niet bekend, en nu al heeft meer dan 50 procent de norm gehaald, tegen 40 procent vorig jaar, toen de norm nog 30 studiepunten was in plaats van 45. Hogere norm, toch betere resultaten. Er wordt ineens smart gestudeerd, zo lijkt het wel. En last but not least nog een vrolijke noot: de Delftse studentenvariant op de aangereden Poolse wolf, het woofen: meters hoge steekvlammen creëren met brandend frituurvet en bier. Volgens het AD een levensgevaarlijke hype onder Delftse studenten, inclusief filmpjes op Youtube uiteraard. Leuk komkommertijd- item, dat helaas snel ontzenuwd kon worden. De filmpjes waren al jaren oud en bij de brandweer is geen fikkie bekend. Er stond wel een erg gave foto op de Delta website trouwens, woofen jullie in komkommertijd stiekem zelf bij de redactie ofzo…
Comments are closed.