Campus

Winst voor Nuna na slopende race

Ze konden het amper geloven, maar zaterdag is het Delftse Nuon Solar Team er na veel tegenslagen toch in geslaagd de Sasol Solar Challenge in Zuid-Afrika te winnen.

Vooral de laatste twee dagen waren slopend voor de studenten. Het elektrisch systeem had kuren gehad en het Japanse team had de Nuna-ploeg beschuldigd van spionage. Zo moest de Nuna9S tot twee keer toe het Japanse team Tokai van grote achterstand zien in te halen. Toch wisten de Nederlanders op de laatste dag nipt de eerste plek te bemachtigen.


Het Nuon Solar Team wist met 4030.4 kilometer de grootste afstand af te leggen in acht dagen. Het Japanse team legde in totaal 3941.4 kilometer af in de Zuid-Afrikaanse zonnerace.


“We hebben echt alles gegeven”, reageerde coureur Martijn Hoogelander (22), die Nuna9S over de eindstreep reed. “We zijn super trots dat we dit hebben gepresteerd.”


‘Race vol tegenslagen’


Ook in 2016 en 2014 wonnen de Nederlanders de Sasol Solar Challenge. Dit jaar kende de race een voor het Nuon Solar Team dramatisch verloop toen de Nederlandse koplopers twee dagen voor de finish door de organisatie bestraft werden voor een vergissing van een ziek teamlid.


Hij had per ongeluk zijn bagage in een strategievolgwagen van Tokai gezet en wilde daarin plaatsnemen. Hierop dienden de Japanners een officiële klacht in wegens ‘schending van privacy’ die ertoe leidde dat het Nuon Solar Team meer dan honderd kilometer moest inleveren op Tokai en de koppositie verloor.


Het team reageerde na alle perikelen euforisch op de zege: “Het was een race vol tegenslagen, maar het hele team heeft bewezen over ontzettend veel veerkracht te bezitten. We bleven vertrouwen hebben en zijn vol voor de winst gegaan. Fantastisch dat het is gelukt”, zegt teamleider Jelle van der Lugt (24). “Dit is echt een teamprestatie én het bewijs dat onze innovatieve ‘Intelligent Cruise Control’ een zeer effectief wapen was.” De tweejaarlijkse race duurde acht dagen en ging van Pretoria naar Stellenbosch.