Campus

Wielerspektakel op de Oude Delft

De Ronde van Delft wordt komende zondag midden in het centrum verreden. De organisatie hoopt de meerwaarde van het evenement voor de stad en haar bewoners te bewijzen.


Het is gelukt. Na twee jaar proeve van bekwaamheid te hebben afgelegd in de TU-wijk, kreeg de organisatie van de in 2011 opnieuw geïntroduceerde Ronde van Delft toestemming een parcours uit te zetten in de binnenstad. “We hebben tot in juli met de gemeente om de tafel gezeten voordat we uitsluitsel kregen voor een vergunning”, vertelt pr-commissaris Hylke van Grieken. “Daarna hebben we in een felle eindsprint nog een hele rits sponsors geworven.”


Van twijfel bij potentiële geldschieters vanwege de dopingdiscussies heeft Van Grieken niets gemerkt. “Het gaat niet om een profronde. We hebben amateurs, een dikkebandenrace en eliterenners. Dat is allemaal wat gemoedelijker. We hebben expres naar lokale sponsors gezocht, het is een evenement voor de Delftenaren en voor de Delftse ondernemers. Zo hebben we ons plan ook verkocht en dat leverde veel enthousiaste reacties op. Ik denk dat er potentie in zit en dat het breed gedragen wordt. Het wordt een heel belangrijke dag, waarop we willen aantonen dat dit evenement een meerwaarde heeft voor de ondernemers en de stad. De Ronde moet een vaste waarde worden in Delft.”


Het evenement behelst meer dan wielrennen alleen. Café De Wijnhaven en de Tango liggen aan het parcours. Bij De Oude Jan speelt een bandje, en op de Cameretten wordt een extra terras ingericht.

Van start- tot finishlijn nabij café De Oude Jan op het Heilige Geestkerkhof rijden de coureurs hun rondjes van 500 meter over Oude Delft, Nieuwstraat en Hippolytusbuurt. De diepe wens om ook de Markt in het parcours op te nemen ging vanwege de veiligheidseisen niet door. “Snel en dynamisch”, omschrijft Van Grieken het rechthoekige traject. “Vanwege de veiligheid hebben we gekozen voor een omnium in plaats van een criterium. Dat is een begrip uit het baanwielrennen, een wedstrijd over meerdere onderdelen. Op zo’n manier vind je de beste allround renner. Je moet én een goede sprint én een lange adem hebben. Ik verwacht veel spektakel.”


Zowel bij de amateurs als bij de eliterijders meten twintig renners de krachten op drie korte onderdelen: de scratch, waarbij de volgorde van binnenkomst na dertig rondjes bepalend is, een Deense afvalkoers, waarin na elke ronde de snelste afvalt, en de puntenkoers over 40 ronden waarin na elke vijf ronden om punten wordt gestreden. Renners die de groep weten te ‘lappen’ verdienen 20 punten extra. “Het publiek zal zich niet vervelen. Hopelijk blijft het droog, dan kun je hard door de bochten gaan op die klinkers en krijg je snellere wedstrijden.”


www.rondevandelft.nl 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.