Hij heeft ‘passie voor de luchtvaart- en ruimtevaart en hoopt “nieuwe verbindingen tot stand te brengen en jonge mensen te inspireren”. Dr.
Henri Werij, nu nog director of Space and Scientific Instrumentation bij TNO, wordt per 1 juni de nieuwe decaan van L&R. Hij neemt het stokje over van interim decaan professor Rinze Benedictus.
Werij studeerde experimentele natuurkunde aan de Universiteit Leiden, waar hij in 1988 cum laude promoveerde in de atoomfysica. Vervolgens werkte hij als onderzoeker bij het Joint Institute for Laboratory Astrophysics in Boulder, Colorado en bij de Universiteit van Amsterdam. Sinds 1993 is hij verbonden aan TNO.
TU Library-directeur Wilma van Wezenbeek windt er geen doekjes om. In 2020 moeten alle wetenschappelijke artikelen van Nederlandse bodem, die met publiek geld tot stand zijn gekomen, voor iedereen vrijelijk toegankelijk zijn. Ze moeten dus terechtkomen in open acces tijdschriften of publiek toegankelijke databases.
Dat staat in het Nationaal Plan Open Science, dat zij en enkele collega’s onlangs schreven in opdracht van het ministerie van OCW. In 2015 kwam de TU op een score van dertig procent open access publicaties uit. “2020 is ambitieus, maar niet onrealistisch”, zegt Van Wezenbeek in een interview met Delta.
TU-studente Lotte Leufkens is uitgeroepen tot Nederlandse student-ondernemer van het jaar 2017 in de Nederlandse finale van de Global Student Entrepeneur Award. Samen met Francesca Lucas ontwierp ze in 2016 de CloudCuddle, een bed speciaal ontworpen voor kinderen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Het idee voor een veilige, mobiele slaapomgeving voor deze kinderen ontstond tijdens de minor biomechanical engineering in 2014. Voor de Global Student Entrepreneur Awards waren negen studentondernemers genomineerd, die allen nog studeren aan hbo of universiteit. In mei zal Leufkens Nederland vertegenwoordigen in de wereldwijde finale in Frankfurt.
Comments are closed.