Ben je geen muziekkenner, maar wil je komend weekend toch goed beslagen ten ijs komen op het Delftse festival Westerpop? Hier een overzicht van de bands.
Zoals gebruikelijk begint Westerpop op vrijdagavond met een bandjeswedstrijd voor lokaal talent, de Peter Tetteroo Bokaal. De acts zijn nog onbekend bij het grote publiek, dus geen probleem als je ze niet kent. Zaterdag spelen er bekendere namen, al was het maar omdat verschillende ervan in ‘De Wereld Draait Door’ hebben gestaan.
Vrijdag 26 augustus
Wie wil kunnen zeggen dat hij een band of artiest al heeft gezien voordat ze bekend werden, moet vrijdagavond zeker even gaan kijken op het Westerpopterrein. Er komt een grote variatie in muziekstijlen voorbij, allemaal van Zuid-Hollandse bodem. De Delftse dj Nestigo alleen al zorgt voor de nodige afwisseling. Hij staat op de website DJ Guide beschreven als een ‘music entertainer’, omdat hij een mix van stijlen als funk, latin, tribal, club en electro draait.
De driemansformatie Weissmuller shopt ook aardig rond in de recente muziekgeschiedenis. Invloeden die hoorbaar zijn, strekken zich uit van punkrock en grunge tot electro en dance.
De pop-rock-band Sir James is wat voorspelbaarder. De band speelt popmuziek met invloeden van onder meer Coldplay en Radiohead. Dat die muziekstijl nog steeds warm onthaald wordt, bleek in het voorjaar nog, toen Sir James de Grote Prijs van Zuid-Holland won.
Meer herrie valt te verwachten van Audiodaycare Rock met snelle punkrock en alternative rock nummers, maar vooral van Variscythe Metal. Deze metalband houdt van keihard optreden, overigens zonder melodie en zang uit het oog te verliezen.
De vrijdagavond sluit weer een stuk rustiger af met de singersongwriter Fabian, die dit jaar tweede werd in de Grote Prijs van Zuid-Holland. Fabian heeft zich laten inspireren door flamenco, blues en hiphop. Rappen doet hij ook.
Zaterdag 27 augustus
Kings Crossing, de winnaar van de Peter Tetteroo Bokaal 2010 opent de hoofddag van Westerpop. Kortweg is hun muziek samen te vatten als melodieuze en pakkende rock. Daarna volgt Jah 6, met een wonderlijker muziekgenre: een combinatie van Hollandse smartlappen en reggae. Westerpop spreekt van een ‘crossover tussen André Hazes en Bob Marley’.
Go Back To the Zoo volgt met hun steeds bekender wordende en aanstekelijke gitaarpop. Op nummers als Beam me up en Electric zullen ze zeker wat mensen aan het dansen krijgen.
De Ierse band Johnny Gallagher & The Boxtieband gaat terug in de tijd met hun swingende fusie tussen country, jazz en blues. Muziek waarop vooral de wat oudere bezoeker los zal gaan.
Maar liefhebbers van de muziek van dit moment komen waarschijnlijk vooral af op Tim Knol, die Nederland met zijn loepzuivere stem in een paar jaar tijd heeft veroverd. OOR noemt zijn tweede album Days briljant.
Een band die ook al in Amerika aan de weg timmert is The Boxer Rebellion uit Groot-Brittannië. Daarbij hielp het wel dat twee nummers van de band in de Hollywoodfilm ‘Going the distance’ zitten. Volgens Westerpop voorspellen kenners dat The Boxer Rebellion echt groot kan worden met zijn pop-rockmuziek.
Westerpop sluit af met nog twee buitenlandse bands. Kaizers Orchestra uit Noorwegen maakt van ieder optreden een enorme show met gasmaskers, olievaten en koevoeten. De muziek wordt omschreven als een mix van energieke rock en Oost-Europese hoempa. Een bezoekje op Youtube leert dat de muziek van de band inderdaad nogal maf klinkt en dat de mannen een gasmasker-obsessie hebben. Onverstaanbaar is de muziek ook. Maar live is dat helemaal goed.
Net zo energiek zijn The Subs uit België. Het drietal maakt dancemuziek, electro rave punk om precies te zijn. Een hoop bliepjes en vette beats. Beelden van Rock Werchter eerder dit jaar maken duidelijk dat het Westerpoppubliek de nodige acrobatiek kan verwachten.
Waar de bond normaal verbaal fel van leer trekt, gooide het bestuur het in zijn reactie op de Troonrede en Miljoenennota gisteren over een heel andere boeg met een heuse (e)motie.
Comments are closed.