Onderwijs

Werkomgeving belangrijk bij flexibele werkplek

Flexibele werkplekken zijn niet per definitie slecht voor prettig werken. Er moet dan wel aandacht zijn voor medewerkers en hun werkomgeving, meent onderzoeker Theo van der Voordt.

Onder goede voorwaarden kan het invoeren van flexibele werkplekken bij Bouwkunde een succes worden. Belangrijk is dat de faculteit de noodzaak hiertoe goed uitlegt, mensen begeleidt en zorgt voor archiefplekken. Dat stelt dr. Theo van der Voordt van de afdeling real estate van Bouwkunde.
Sinds deze week verhuizen medewerkers van Bouwkunde naar het voormalige hoofdgebouw van de TU aan de Julianalaan. Daar krijgen ze geen eigen bureau, maar een flexibele werkplek. Een deel van de medewerkers schreef vorige week in een open brief daarover dat er te weinig rekening wordt gehouden met hun behoeften aan faciliteiten.
Van der Voordt – die niet tot de ondertekenaars van de brief behoort – doet al jaren onderzoek naar het concept van flexibele werkplekken. Volgens hem zijn mensen die van een vaste werkplek overgaan naar een flexibele in te delen in drie groepen. Zo zijn er mensen die het niks vinden en het ook niks blijven vinden. Anderen vinden het spannend en blijven het interessant vinden. En er is een groep die in beide vormen voor- en nadelen ziet.
Uiteindelijk kan volgens Van der Voordt een groot deel wel uit de voeten met flexibele werkplekken, maar voelt een klein deel zich ontheemd. Hoe iemand een flexibele werkplek ervaart, is volgens hem afhankelijk van randvoorwaarden. “Het is belangrijk nadelen te compenseren: zorg voor een aantrekkelijke architectuur, goed meubilair, ergonomisch verantwoorde stoelen, aantrekkelijke kleuren en planten”, zegt Van der Voordt.
Goede informatietechnologie is volgens hem ook ‘een must’. “Veel ruimte op de server is absoluut belangrijk. Het is een illusie te denken dat mensen met één meter boekenplank uit de voeten kunnen. Train mensen om met digitale archieven om te gaan.”

Verder moet er volgens Van der Voordt wel ergens in de buurt ruimte zijn voor een archief en zijn stiltezones zoals Bouwkunde die invoert belangrijk voor de concentratie. Tot slot moeten medewerkers uitleg krijgen over het waarom van een flexibele werkplek.
Punt is volgens de onderzoeker dat na de brand in ‘ultrakorte tijd’ ruimte moest worden geregeld. “Je hebt dan geen tijd om werkgroepen in te stellen en nulmetingen te doen naar wensen van medewerkers. Ik denk dat het beter zou zijn om tussendoor betere informatie te geven. Je moet adequaat reageren op negatieve geluiden en die serieus nemen. Aandacht is een sleutelbegrip.” 

De voordelen van flexibele werkplekken zijn volgens Van der Voordt vooral kostenreductie, een dynamischer werkomgeving en stimulatie van communicatie. “Je zit ook wel eens naast een collega die je anders niet zou tegenkomen. Je bent af van saaie gangen met smalle hokjes en werkt in een open ruimte.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.