Campus

Wereldverbeteraars

Bouwkundestudent Matthijs de Wit is samen met Joppe van Driel en Marius van Duijn geselecteerd om in oktober deel te nemen aan het Groninger Studenten Cabaret Festival.

Dankzij de absurdistische sketches van hun cabaretgroep Poolvogel werkt het trio onder begeleiding van regisseuse en oud-cabaretière Audrey Bolder toe naar een spetterend optreden in de stadsschouwburg in Groningen. “Onze voorstellingen draaien om tragische personages die iets heel graag willen, maar niet in staat zijn om uit hun eigen wereld te komen. Daardoor worden ze niet begrepen”, vertelt De Wit. Inspiratie voor deze typetjes doen de heren op in hun dagelijkse omgeving. Ook op de TU Delft ziet de Wit onbegrepen welwillenden. “Kijk maar eens naar presentaties van gedreven wetenschappers. Zij zitten vaak zo diep in de materie, dat geen normaal mens hun verhaal kan bevatten. Daar staan ze dan, met hun ongetwijfeld wereldverbeterende ideeën.”
Poolvogel doet er alles aan om de kijker te betrekken in hun absurdistische wereld. “Doordat we met zijn drieën zijn, ontstaan er twee-tegen-een situaties. De kijker leeft automatisch mee met de underdog. Wij stellen ons kwetsbaar op. We zijn geen schreeuwerige stand-up comedians en leveren geen stromen kritiek op de maatschappij, maar laten mensen het absurde van de mensheid zien. Onze podiumkleding draagt bij aan de sfeer. We dragen zwarte pantalons, met daarop knullige witte hemdjes, die inmiddels ons handelsmerk zijn geworden. De kwetsbaarheid die onze outfits uitstralen, is belangrijk om een band te creëren met het publiek. Stand-up comedians gaan de dialoog aan met de zaal, wij moeten woordenloos contact leggen. Alleen dan leeft de zaal met ons mee en wordt onze wereld geloofwaardig.”
Poolvogel belandde bij toeval in het theater. Van Driel, Van Dujn en De Wit kennen elkaar van de middelbare school. Echt serieus namen ze hun cabaretcarrière niet, tot ze drie jaar geleden een programma vulden met hun tot dan toe opgebouwde repertoire. “We kregen zoveel positieve reacties dat we besloten om een cabaretcarrière te beginnen. Samen met een professionele regiseusse ontwikkelden we in een jaar tijd een voorstelling, die we speelden op diverse open podia. Poolvogel staat precies voor wat we doen: makkelijke dingen moeilijk maken. Waarom zou je een pinguïn pinguïn noemen als je hem ook als poolvogel kunt omschrijven?”
Out of the blue won Poolvogel het Utrechts Café Theater Festival, het Amsterdams Studenten Festival en het Amsterdams Studenten Cabaret Festival. Sinds september draaien ze mee in de cabaretpoel, een reizend cabaretfestival voor aanstormende cabarettalenten. “Deze erkenning draagt bij aan het gevoel dat we iets unieks doen in de overvolle cabaretmarkt”, zegt De Wit. In september begint hij met afstuderen, maar dat weerhoudt hem er niet van om op te treden. “Mijn docenten vinden het leuk dat ik met cabaret bezig ben. Ze zijn flexibel met deadlines. Cabaret en architectuur hebben onverwacht veel met elkaar gemeen. Voor beiden moet je creatief zijn en goed kunnen plannen. Als afstudeeropdracht zal ik een uitbreiding ontwerpen voor cultureel centrum ‘De Brakke Grond’ in Amsterdam.“
“Mijn droom is een gemengde carrière als architect en cabaretier. En het stichten van absolute wereldvrede. Als ik heb opgetreden in de Kleine Komedie en het heb gemaakt als zelfstandig architect, kan ik rustig sterven. Ook als het nog niet helemaal is gelukt met de vrede op aarde.”

www.poolvogel.nl

The winners of the Mekel Prize were announced. This annual award is given to the MSc and PhD students who write the best essay on the subject of ethics and technology. Last week both prizes were awarded: In the MSc student category the winner was Sergio Carrasco-Matros, for his essay ‘Simple return mission to Mars’. In the PhD category the winner was Daan Schuurbiers for his essay ‘Ethics in action’. Both winners received an award certificate and a check for 1,000 euro.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.