Onderwijs

Weer veel Europese beurzen naar Nederland

Nederland heeft 34 Europese starting grants voor jonge onderzoekers in de wacht gesleept. Alleen grote landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk haalden er meer binnen.

Bijna 3.300 jonge wetenschappers deden een gooi naar de starting grants diede European Research Council (ERC) jaarlijks te verdelen heeft. Er werden er 328 toegekend, met een totale waarde van 485 miljoen euro.

Duitse onderzoeksinstellingen trekken dit jaar de meeste bursalen (70), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (55), Frankrijk (43) en dus Nederland (34). De Universiteit van Amsterdam deed het opvallend goed: maar liefst zes wetenschappers gaan er een aantal jaren onderzoek doen. Ook bij het AMC, het medisch centrum van de UvA, kunnen er drie aan de slag. De TU Delft kreeg één starting grant.

Eén op de drie aanvragers was vrouw, iets meer dan vorig jaar. Er waren even veel vrouwen als mannen succesvol, namelijk tien procent. Van alle beurzen gingen er 143 naar natuurwetenschappen en techniek, 124 naar levenswetenschappen en 61 naar sociale wetenschappen en humaniora.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.