Campus

Weer goud voor Ellen Hogerwerf

Nieuwe internationale roeisuccessen voor drie leden van het Delftse Proteus in Oostenrijk: goud, zilver en brons. In hetzelfde weekend won Veerle Bakker (IO) tijdens het NK atletiek zilver op de 3000 meter steeple chase.

Proteus-roeister Ellen Hogerwerf op boeg in de Nederlandse vrouwenacht. (Foto: Merijn Soeters)

Net als bij de eerste editie in Belgrado, begin juni, was er tijdens de tweede World Cup-roeiwedstrijd in het Oostenrijkse Ottensheim, afgelopen weekend, goud voor de Nederlandse vrouwenacht. Een belangrijke plek daarin wordt bezet door routinier en Proteus-roeister Ellen Hogerwerf.


De boot nam halverwege de leiding om na de tweekilometerrace een kleine twee seconden eerder dan Nieuw-Zeeland en bijna zes seconden voor Australië te finishen. Regerend wereldkampioen Roemenië eindigde als vijfde.


“Ik geloof in deze ploeg”, vertelde Hogerwerf aan roeien.nl, “We zijn met een grote groep, iedereen moet er hard voor werken om in de beste boot te blijven, maar dat motiveert enorm. Hierdoor trekken we elkaar omhoog.”


Haar verenigingsgenote Roos de Jong, in Belgrado goed voor goud met de dubbeltwee, roeide dit keer met gelegenheidspartner Karolien Florijn naar het zilver. Na een spannende eindfase moest het duo de heersende wereldkampioen Nieuw-Zeeland voor laten gaan.


De mannenacht, met stuurman Diederik van Engelenburg van Proteus, ging in zijn race als derde over de finish, vlak achter de Britten, maar op respectabele afstand van de onverslaanbaar lijkende Duitsers. Een tweede Nederlandse acht, met onder anderen Vincent Klaassens van Proteus aan boord, deed het ook niet slecht met een vierde plek. De worldcupwedstrijden zijn belangrijke meetpunten op weg naar het einddoel, de Olympische Spelen in Japan in 2020.


Zilver op steeple chase

In hetzelfde weekeinde vond in Utrecht het NK atletiek plaats. Op de 3000 meter steeple chase eindigde IO-studente Veerle Bakker, Nederlands kampioen in 2016, daar als tweede in 10:24.94. Dat was ruim 13 seconden achter winnares Irene van der Reijken. “Ik heb getwijfeld om überhaupt te lopen, omdat mijn lichaam nog niet echt wilde meewerken”, vertelde Bakker die terugkwam van een blessure. Een week volledige rust had haar goed gedaan, “maar ik had niet verwacht om tweede te kunnen worden.”


In augustus hoopt zij mee te kunnen doen aan het EK in Berlijn.


Jimmy Tigges / Redacteur Sport

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.