Campus

Wat vindt u van hogere rente op studieschuld?

Wie aanmerkingen heeft op het plan om de rente op studieschulden te verhogen, heeft nu de kans om dat aan het kabinet te laten weten. Het wetsvoorstel staat sinds gisteren voor internetconsultatie online.

Mensen kunnen tot 7 juni commentaar leveren. Met de reacties in het achterhoofd, zou het kabinet het voorstel nog kunnen aanpassen.

De rente is momenteel historisch laag: nul procent. Dat is te laag, vindt het kabinet.

Als de plannen doorgaan, dan houdt de rente op een studieschuld vanaf 2020 gelijke tred met de rente op tienjarige staatsleningen in plaats van die op de lagere vijfjarige leningen. Hierdoor wordt een studielening voor toekomstige studenten duurder, wat goed is voor de schatkist.

De wijziging moet bovendien “excessief leengedrag” van studenten tegengaan, zei Tweede Kamerlid Paul van Meenen eerder. Volgens de D66’er lenen studenten vaak meer dan strikt noodzakelijk en geven ze het geld uit aan leuke dingen.


De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Student Overleg stellen dat het kabinet met de renteverhoging een andere maatregel uit het regeerakkoord wil betalen: de halvering van het collegegeld voor eerstejaars studenten. Die meevaller van duizend euro is dus eigenlijk “een sigaar uit eigen doos”, menen ze.

De renteverhoging doet de korting op het collegegeld voor sommige studenten teniet, berekende het HOP eerder. Bij een totale studieschuld van 16.500 euro betalen studenten meer terug aan rente dan de korting van duizend euro hun oplevert. Zo gezien is de korting alleen gunstig voor beter bedeelde studenten, die weinig of geen geld hoeven te lenen voor hun studie.


HOP, Steffi Weber

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.