Campus

Wat stemde Delft?

GroenLinks heeft in Delft de meeste stemmen getrokken bij de Provinciale Statenverkiezingen. De grootste winst boekte ook in Delft Forum voor Democratie.

(Foto: Marjolein van der Veldt)

Forum voor Democratie, de partij van Thierry Baudet is de grootste geworden in de provincie Zuid-Holland, waar hij met 11 van de 55 zetels is binnengekomen. De enige twee andere partijen die in de provincie een bescheiden winst boekten, zijn GroenLinks (van 3 naar 5 zetels) en Denk (van 0 naar 1 zetel). De grootste dalers zijn CDA en PVV. Beide moesten 4 zetels inleveren.


Hoe anders ziet de uitslag eruit op het niveau van de gemeente Delft. Daar is GroenLinks de grootste partij met 16,8 procent van de stemmen, een winst van 7,3 procent. Grootste verliezers zijn SP en PVV. Forum voor Democratie is in Delft met 11,9 procent van de stemmen binnengekomen. Dat is nog wat minder dan D66 en VVD. Beide verloren kiezers, respectievelijk 4,7 procent en 1,0 procent, maar blijven met 16 procent en 13,5 procent de nummers twee en drie in Delft.


Onderstaande interactieve grafiek toont de voorlopige uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen in Delft 2019 (blauw) ten opzichte van de uitslag in 2015 (grijs).