We zijn nog maar pas in de tweede week van het nieuwe collegejaar, of de Waarom?Daarom!.lezende studenten zijn al verdeeld in twee kampen, en wel door de volgende vraag:”Hoe komt het dat mijn ijsblokjes thuis altijd troebel zijn en in het café transparant?”De eerste theorie werd doorgemaild door Marco Kleuskens, zevendejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek; Willem Lijmbach, tweedejaars industrieel ontwerpen; ene in de horeca werkende Sander, vijfdejaars civiel, en een anoniempje.V
olgens hen heeft het helder zijn van een ijsblokje te maken met de temperatuur waarop het ingevroren is.”Het antwoord zit hem in het feit dat koud water meer zuurstof (en andere gassen) bevat dan warm water. Wanneer warm water snel wordt bevroren, zit er dus minder gas in en zal het ijsblokje minder troebel zijn.” Aldus het anoniempje.Sander voegt eraan toe dat in een ijsmachine vrieselementjes hangen die het water wegduwen, waardoor het ronde gat in het café-ijsblokje ontstaat.Daarmee legt hij ook de brug naar de tegenpartij, die de ijsmachine als bron van helderheid aanwijst.Jeroen Jocker, veertiendejaars mijnbouwkunde; Pepijn Pronk,
promovendus werktuigbouwkunde; Rob Zantkuijl, elfdejaars luchtvaart- en ruimtevaartkunde en Wouter van Caspel, derdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kwamen ongeveer tegelijk met de volgende theorie.”In het vriesvak groeien de klontjes van boven naar beneden waardoor de in het water aanwezige lucht opgesloten raakt. In een professionele ijsautomaat wordt het water van onderaf tegen koelelementjes gesproeid, waardoor de klontjes laagje voor laagje aangroeien (van binnen naar buiten, waardoor er ook geen barsten kunnen ontstaan). Lucht kan hierdoor via diffusie ontsnappen voordat die opgesloten raakt in de ijsstructuur.”Aannemelijke antwoorden, van beide partijen, dus misschien is het een goed idee om voortaan warm water in je ijsmachine te gebruiken.Van de nieuwe vraag van de week, ligt Gerben Doosje, vijfdejaars student offshore engineering, al wekenlang wakker:”Om een punt in de ruimte vast te stellen hebben we drie sensoren nodig. Een mens heeft echter maar twee ogen, maar wel de mogelijkheid om een punt in de ruimte vast te stellen. Hoe kan dit?” (PM)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
We zijn nog maar pas in de tweede week van het nieuwe collegejaar, of de Waarom?Daarom!.lezende studenten zijn al verdeeld in twee kampen, en wel door de volgende vraag:
“Hoe komt het dat mijn ijsblokjes thuis altijd troebel zijn en in het café transparant?”
De eerste theorie werd doorgemaild door Marco Kleuskens, zevendejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek; Willem Lijmbach, tweedejaars industrieel ontwerpen; ene in de horeca werkende Sander, vijfdejaars civiel, en een anoniempje.Volgens hen heeft het helder zijn van een ijsblokje te maken met de temperatuur waarop het ingevroren is.”Het antwoord zit hem in het feit dat koud water meer zuurstof (en andere gassen) bevat dan warm water. Wanneer warm water snel wordt bevroren, zit er dus minder gas in en zal het ijsblokje minder troebel zijn.” Aldus het anoniempje.Sander voegt eraan toe dat in een ijsmachine vrieselementjes hangen die het water wegduwen, waardoor het ronde gat in het café-ijsblokje ontstaat.Daarmee legt hij ook de brug naar de tegenpartij, die de ijsmachine als bron van helderheid aanwijst.Jeroen Jocker, veertiendejaars mijnbouwkunde; Pepijn Pronk,
promovendus werktuigbouwkunde; Rob Zantkuijl, elfdejaars luchtvaart- en ruimtevaartkunde en Wouter van Caspel, derdejaars luchtvaart- en ruimtevaarttechniek kwamen ongeveer tegelijk met de volgende theorie.”In het vriesvak groeien de klontjes van boven naar beneden waardoor de in het water aanwezige lucht opgesloten raakt. In een professionele ijsautomaat wordt het water van onderaf tegen koelelementjes gesproeid, waardoor de klontjes laagje voor laagje aangroeien (van binnen naar buiten, waardoor er ook geen barsten kunnen ontstaan). Lucht kan hierdoor via diffusie ontsnappen voordat die opgesloten raakt in de ijsstructuur.”Aannemelijke antwoorden, van beide partijen, dus misschien is het een goed idee om voortaan warm water in je ijsmachine te gebruiken.Van de nieuwe vraag van de week, ligt Gerben Doosje, vijfdejaars student offshore engineering, al wekenlang wakker:”Om een punt in de ruimte vast te stellen hebben we drie sensoren nodig. Een mens heeft echter maar twee ogen, maar wel de mogelijkheid om een punt in de ruimte vast te stellen. Hoe kan dit?” (PM)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet niet je naam, studie en studiejaar te vermelden!
Comments are closed.