“Veel levensmiddelen lust je al van jongs af aan. Sommige producten lusten de meeste mensen echter pas op latere leeftijd, zoals bier, koffie en olijven.
Waarom moet je sommige dingen ‘leren’ eten?”
Een antwoord komt van Nellie Harkes, arts bij de studentengezondheidszorg. “De smaakontwikkeling start al in de baarmoeder. Van een aantal producten is bekend, dat ze hun smaak doorgeven aan het vruchtwater. Een moeder die tijdens de zwangerschap veel wortelsap drinkt, laat haar kind al wennen aan de wortelsmaak. Ook via de borstvoeding krijgt een kind te maken met de voedingsstoffen van de moeder. Een keer een scherpe Indische maaltijd nuttigen met een baby aan de borst, is vragen om een huilend kind. Is het echter je normale voedingspatroon, dan heeft de baby nergens last van.”
Ook Dennis Broers, vierdejaarsstudent bouwkunde, reageert. “Dat een kind bepaalde producten moet leren eten komt voort uit een soort zelfbescherming, een instinct. Koffie, bier en olijven hebben een bittere smaak. Deze bittere smaken zijn vanuit de natuur een indicatie dat er iets niet in de haak is met wat we eten, omdat het bijvoorbeeld giftig of bedorven is. Als het kind opgroeit, leert het dat bepaalde producten niet giftig zijn en wel gewoon gegeten kunnen worden. Smaak is overigens gedeeltelijk aangeboren, want een kind kan ook bepaalde smaken niet leren eten. Welke dat zijn heeft dus niet alleen met je opvoeding te maken, maar is ook genetisch bepaald.”
Deze week zijn er geen nieuwe vragen binnengekomen, dus stel ik zelf de vraag voor komende week: “Waarom is een minuut zestig seconden, een uur zestig minuten, een dag vierentwintig uur, en een jaar 365 dagen?” (TvL)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.
“Veel levensmiddelen lust je al van jongs af aan. Sommige producten lusten de meeste mensen echter pas op latere leeftijd, zoals bier, koffie en olijven. Waarom moet je sommige dingen ‘leren’ eten?”
Een antwoord komt van Nellie Harkes, arts bij de studentengezondheidszorg. “De smaakontwikkeling start al in de baarmoeder. Van een aantal producten is bekend, dat ze hun smaak doorgeven aan het vruchtwater. Een moeder die tijdens de zwangerschap veel wortelsap drinkt, laat haar kind al wennen aan de wortelsmaak. Ook via de borstvoeding krijgt een kind te maken met de voedingsstoffen van de moeder. Een keer een scherpe Indische maaltijd nuttigen met een baby aan de borst, is vragen om een huilend kind. Is het echter je normale voedingspatroon, dan heeft de baby nergens last van.”
Ook Dennis Broers, vierdejaarsstudent bouwkunde, reageert. “Dat een kind bepaalde producten moet leren eten komt voort uit een soort zelfbescherming, een instinct. Koffie, bier en olijven hebben een bittere smaak. Deze bittere smaken zijn vanuit de natuur een indicatie dat er iets niet in de haak is met wat we eten, omdat het bijvoorbeeld giftig of bedorven is. Als het kind opgroeit, leert het dat bepaalde producten niet giftig zijn en wel gewoon gegeten kunnen worden. Smaak is overigens gedeeltelijk aangeboren, want een kind kan ook bepaalde smaken niet leren eten. Welke dat zijn heeft dus niet alleen met je opvoeding te maken, maar is ook genetisch bepaald.”
Deze week zijn er geen nieuwe vragen binnengekomen, dus stel ik zelf de vraag voor komende week: “Waarom is een minuut zestig seconden, een uur zestig minuten, een dag vierentwintig uur, en een jaar 365 dagen?” (TvL)
Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.
Comments are closed.