Campus

Waarom? Daarom!

Twee weken geleden stond in deze rubriek de vraag: “Hoe kan het dat smaak kan veranderen?” Verschillende antwoorden kwamen hierover binnen, met verklaringen over modegevoel en sociale invloeden, maar de vraag bleef deels onbeantwoord.

“Hoe zit het met het veranderen van smaak bij voedsel? Waarom vinden kinderen spruitjes, olijven en zwarte koffie niet lekker, terwijl diezelfde kinderen twintig jaar later vrijwillig deze producten tot zich nemen? Wat is de logica achter dit verschijnsel, biologisch gezien?”

Chantal van der Meer, studente voedingsmiddelentechnologie: “Kinderen vinden vanaf hun geboorte alles lekker wat zoet en romig is (warme moedermelk, bijvoorbeeld) en alles vies wat bitter is (zoals inderdaad zwarte koffie of spruitjes). Dit is een trucje van de natuur, bedoeld als bescherming tegen giftige stoffen. Naarmate kinderen ouder worden, zien ze anderen genieten van koffie en denken: dat wil ik ook! Mensen leren zichzelf dus aan iets lekker te vinden.”

Uit een compleet andere invalshoek komt de verklaring van Lydia Lijster, medewerkster van de faculteit EWI: “Iedere cel in je lichaam vernieuwt zich met een bepaald tempo. Het veranderen van je smaak heeft waarschijnlijk te maken met het vernieuwen van de cellen in je mond en je spijsverteringssysteem. Dit vernieuwen gebeurt ongeveer elke zeven jaar en daardoor lust je op een gegeven moment dingen die je daarvoor nooit lustte. Dit schijnt zelfs in etappes te gaan.”

Leuk bijkomend weetje: “Het is bekend dat mensen zo rond hun vijfendertigste jaar gember lekker gaan vinden”, aldus Lijster.

Aan de nieuwe vraag van vorige week komen we nu niet meer toe, dus schuift hij een weekje op. Harm Nieuwstadt, tweedejaars technische natuurkunde stelt de vraag over het bij studenten welbekende grapje: “Als je met de onderkant van een bierflesje tikt op de bovenkant van een ander (geopend) bierflesje, ontstaat in het onderste flesje een extreme reactie van schuimvorming. Hoe kan dit kleine tikje zo’n grote reactie veroorzaken?” (IK)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden!

Twee weken geleden stond in deze rubriek de vraag: “Hoe kan het dat smaak kan veranderen?” Verschillende antwoorden kwamen hierover binnen, met verklaringen over modegevoel en sociale invloeden, maar de vraag bleef deels onbeantwoord. “Hoe zit het met het veranderen van smaak bij voedsel? Waarom vinden kinderen spruitjes, olijven en zwarte koffie niet lekker, terwijl diezelfde kinderen twintig jaar later vrijwillig deze producten tot zich nemen? Wat is de logica achter dit verschijnsel, biologisch gezien?”

Chantal van der Meer, studente voedingsmiddelentechnologie: “Kinderen vinden vanaf hun geboorte alles lekker wat zoet en romig is (warme moedermelk, bijvoorbeeld) en alles vies wat bitter is (zoals inderdaad zwarte koffie of spruitjes). Dit is een trucje van de natuur, bedoeld als bescherming tegen giftige stoffen. Naarmate kinderen ouder worden, zien ze anderen genieten van koffie en denken: dat wil ik ook! Mensen leren zichzelf dus aan iets lekker te vinden.”

Uit een compleet andere invalshoek komt de verklaring van Lydia Lijster, medewerkster van de faculteit EWI: “Iedere cel in je lichaam vernieuwt zich met een bepaald tempo. Het veranderen van je smaak heeft waarschijnlijk te maken met het vernieuwen van de cellen in je mond en je spijsverteringssysteem. Dit vernieuwen gebeurt ongeveer elke zeven jaar en daardoor lust je op een gegeven moment dingen die je daarvoor nooit lustte. Dit schijnt zelfs in etappes te gaan.”

Leuk bijkomend weetje: “Het is bekend dat mensen zo rond hun vijfendertigste jaar gember lekker gaan vinden”, aldus Lijster.

Aan de nieuwe vraag van vorige week komen we nu niet meer toe, dus schuift hij een weekje op. Harm Nieuwstadt, tweedejaars technische natuurkunde stelt de vraag over het bij studenten welbekende grapje: “Als je met de onderkant van een bierflesje tikt op de bovenkant van een ander (geopend) bierflesje, ontstaat in het onderste flesje een extreme reactie van schuimvorming. Hoe kan dit kleine tikje zo’n grote reactie veroorzaken?” (IK)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks vóór maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden!

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.