Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Campus

Waarom? Daarom!

“Waarom slaat bier sneller dood in plastic bekers dan in glazen?”, vroeg Reinier zich vorige week af.Als eerste kwam een reactie van Yannick, studie onbekend: “Reinier drinkt te traag.”

Rogier, student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, bekijkt het probleem uitgebreider: “Plastic is hydrofoob. Hierdoor ontstaan in een plastic glas grotere koolzuurbellen in het bier dan in een glas. Deze koolzuurbellen stijgen op in het bier en maken de fijne schuimstructuur van de schuimkraag kapot. Dit versnelt de afvloeiing van de vloeistof tussen de bellen. Hierdoor knappen de bellen en slaat je biertje dood. De waterafstotendheid van plastic zorgt er dus voor dat je biertje doodslaat, net zoals vettigheid in een vies glas dat doet.”

De vraag voor komende week wordt gesteld door Thijs, ook zesdejaarsstudent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek: “Met het oog op de aankomende witte week: kun je beter koffie of espresso drinken om wakker te blijven?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

“Waarom slaat bier sneller dood in plastic bekers dan in glazen?”, vroeg Reinier zich vorige week af.

Als eerste kwam een reactie van Yannick, studie onbekend: “Reinier drinkt te traag.”

Rogier, student luchtvaart- en ruimtevaarttechniek, bekijkt het probleem uitgebreider: “Plastic is hydrofoob. Hierdoor ontstaan in een plastic glas grotere koolzuurbellen in het bier dan in een glas. Deze koolzuurbellen stijgen op in het bier en maken de fijne schuimstructuur van de schuimkraag kapot. Dit versnelt de afvloeiing van de vloeistof tussen de bellen. Hierdoor knappen de bellen en slaat je biertje dood. De waterafstotendheid van plastic zorgt er dus voor dat je biertje doodslaat, net zoals vettigheid in een vies glas dat doet.”

De vraag voor komende week wordt gesteld door Thijs, ook zesdejaarsstudent luchtvaart- en ruimtevaarttechniek: “Met het oog op de aankomende witte week: kun je beter koffie of espresso drinken om wakker te blijven?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.