Campus

Waarom? Daarom!

“Waarom is water troebel als het snel stroomt?” Met het antwoord van vorige week lijkt niet iedereen het eens. Volgens Jasper van der Starre, vijfdejaars technische natuurkunde, wordt het water troebel dankzij de kraan zelf.

“Dat het water ’troebel’, of eigenlijk wit en ondoorzichtig wordt, komt doordat er luchtbelletjes in zitten. Deze komen erin door het roostertje, de straalbreker, onderaan de kraan, die lucht in het water mengt. Door de kleine belletjes wordt het licht heel vaak afgebogen, verstrooid dus, en wordt het water effectief ondoorzichtig. Ontbreekt het roostertje, dan blijft de straal veel langer doorzichtig.”

Ook prof.dr.ir. J. Westerweel, werkzaam bij het Laboratory for Aero & Hydrodynamics, mailt dat het uiteinde van de kraan de oorzaak is. “De reden dat een waterstraal wit is, is dat er een sproeikopje op de kraan zit, zodat er lucht aan de waterstraal wordt toegevoegd. Daarmee verbruik je aanzienlijk minder water, terwijl het effect voor bijvoorbeeld handen wassen gelijk blijft. Met een paar eenvoudige proefjes kun je laten zien dat een turbulente waterstraal zonder sproeikop wel doorzichtig is. Wel is het zo dat door de turbulentie het oppervlak van de straal niet meer glad is, wat voor een vervorming van het beeld zorgt. Als je de kraan volledig onderdompelt in een glas water, kun je een luchtbel zien die onder aan de kraan blijft hangen; een beetje schudden met het glas en de luchtbel laat los. Dan zie je dat de turbulente uitstromende vloeistof volledig transparant is.”

De vraag van afgelopen week lijkt minder reacties op te leveren. “Waarom zorgt cola ervoor dat chroom weer gaat glanzen en dat roest losweekt?” Johan Kelderman, vaste auteur in deze rubriek, vindt het voornamelijk belangrijk om de nadelen van colaproductie te noemen. “In India onttrekt de grootste colafabriek ter wereld dermate veel water aan de grond, dat een enorm gebied verdroogd is. Verder werden Indiase landbouwers gefrustreerd die cola als goedkoop bestrijdingsmiddel gingen gebruiken, want de zaadhandelaars eisen nu koppelverkoop met insecticiden.” Een inhoudelijk antwoord op de vraag blijft deze week achterwege.

Martin Bloemendal, zesdejaars civiele techniek, stelt een nieuwe vraag: “Hoe komt het dat een glas sinaasappelsap na het tandenpoetsen niet te drinken is?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

“Waarom is water troebel als het snel stroomt?” Met het antwoord van vorige week lijkt niet iedereen het eens. Volgens Jasper van der Starre, vijfdejaars technische natuurkunde, wordt het water troebel dankzij de kraan zelf. “Dat het water ’troebel’, of eigenlijk wit en ondoorzichtig wordt, komt doordat er luchtbelletjes in zitten. Deze komen erin door het roostertje, de straalbreker, onderaan de kraan, die lucht in het water mengt. Door de kleine belletjes wordt het licht heel vaak afgebogen, verstrooid dus, en wordt het water effectief ondoorzichtig. Ontbreekt het roostertje, dan blijft de straal veel langer doorzichtig.”

Ook prof.dr.ir. J. Westerweel, werkzaam bij het Laboratory for Aero & Hydrodynamics, mailt dat het uiteinde van de kraan de oorzaak is. “De reden dat een waterstraal wit is, is dat er een sproeikopje op de kraan zit, zodat er lucht aan de waterstraal wordt toegevoegd. Daarmee verbruik je aanzienlijk minder water, terwijl het effect voor bijvoorbeeld handen wassen gelijk blijft. Met een paar eenvoudige proefjes kun je laten zien dat een turbulente waterstraal zonder sproeikop wel doorzichtig is. Wel is het zo dat door de turbulentie het oppervlak van de straal niet meer glad is, wat voor een vervorming van het beeld zorgt. Als je de kraan volledig onderdompelt in een glas water, kun je een luchtbel zien die onder aan de kraan blijft hangen; een beetje schudden met het glas en de luchtbel laat los. Dan zie je dat de turbulente uitstromende vloeistof volledig transparant is.”

De vraag van afgelopen week lijkt minder reacties op te leveren. “Waarom zorgt cola ervoor dat chroom weer gaat glanzen en dat roest losweekt?” Johan Kelderman, vaste auteur in deze rubriek, vindt het voornamelijk belangrijk om de nadelen van colaproductie te noemen. “In India onttrekt de grootste colafabriek ter wereld dermate veel water aan de grond, dat een enorm gebied verdroogd is. Verder werden Indiase landbouwers gefrustreerd die cola als goedkoop bestrijdingsmiddel gingen gebruiken, want de zaadhandelaars eisen nu koppelverkoop met insecticiden.” Een inhoudelijk antwoord op de vraag blijft deze week achterwege.

Martin Bloemendal, zesdejaars civiele techniek, stelt een nieuwe vraag: “Hoe komt het dat een glas sinaasappelsap na het tandenpoetsen niet te drinken is?” (TvL)

Reacties of nieuwe vragen kun je wekelijks voor maandag 16.00 uur mailen naar: waarom_daarom@yahoo.com. Maximaal vijftig woorden, en vergeet je naam, studie en studiejaar niet te vermelden.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.