Een meerderheid in de Tweede Kamer blijft zoeken naar een oplossing voor fulltime-studentbestuurders: die zouden linksom of rechtsom uitgezonderd moeten worden van de langstudeermaatregel.
De liberale staatssecretaris Halbe Zijlstra voelt er weinig voor om studentbestuurders van de maatregel uit te zonderen. Studenten mogen al een jaar uitlopen en dat moet genoeg zijn voor een bestuursjaar, vindt hij.
Maar zijn eigen partij is het daar niet mee eens. VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas heeft vandaag in het Kamerdebat over de studiefinanciering opnieuw aangedrongen op een regeling voor deze groep studenten. Ze zouden zich een jaar moeten kunnen uitschrijven, terwijl ze toch aan hun instelling verbonden blijven, vindt Lucas.
“Ik vind het een gekke figuur”, antwoordde staatssecretaris Halbe Zijlstra vandaag. Maar de twee partijgenoten wilden het meningsverschil nog niet op de spits drijven. Lucas beloofde de nieuwste versie van haar plan (“versie 3.0”) aan de staatssecretaris te sturen en hij zegde toe er nog eens naar te kijken.
Zodoende houden studentvertegenwoordigers hoop dat het zogeheten ‘collegegeldvrij besturen’ alsnog mogelijk wordt. Het is al moeilijk genoeg om studenten voor medezeggenschap en studentenpolitiek te interesseren; door de langstudeermaatregel zal het er niet makkelijker op worden, vrezen zij.
Op deze site heeft de stichting Kennisland stellingen verzameld over uiteenlopende onderwerpen als onderwijs, auteursrecht en cultuur. De stichting wil de kennissamenleving versterken. Zij is vooral bekend van de Kafka-brigade tegen bureaucratie en regeldrift van de overheid.
Het gaat onder meer om stellingen als ‘Hogescholen en universiteiten mogen selecteren aan de poort’, ‘Culturele instellingen moeten een groter deel van hun inkomsten zelf verwerven’, ‘Het aantal ministeries wordt beperkt’, ‘Het auteursrecht is in het huidige internettijdperk niet meer geschikt en moet worden hervormd’.
In totaal staan er tweeëntwintig stellingen op de site die Kennisland met de verkiezingsprogramma’s heeft vergeleken. De politieke partijen werden hier overigens niet bij betrokken.
Comments are closed.