Onderwijs

VVD gunt hbo’er geen wo-titel

Dat hbo’ers en academici straks na hun afstuderen dezelfde titel mogen voeren, is een ‘onverdiend cadeautje’ voor het hbo, vindt VVD-kamerlid Anne-Wil Lucas.


Het verschil tussen hbo en wetenschappelijk onderwijs zou in de titels van afgestudeerden zichtbaar moeten blijven, zei het liberale kamerlid vandaag in de Tweede Kamer tijdens het debat over de ‘strategische agenda’ voor het hoger onderwijs.

In de plannen van haar partijgenoot, staatssecretaris Halbe Zijlstra, staat het voornemen om het verschil in titulatuur te schrappen. Zowel hbo’ers als wo’ers zouden straks bachelors of Arts dan wel of Science kunnen worden.



Niet voor alle hbo’ers

Het onderscheid tussen afgestudeerden van hogescholen en universiteiten zal volgens de staatssecretaris duidelijk blijven door de naam van de instelling waar ze zijn afgestudeerd: een hogeschool is geen ‘university’ maar een ‘university of applied sciences’.

Maar Lucas noemt de gelijkschakeling ’te ambitieus’. Ze vindt het belangrijk dat het onderscheid tussen hbo en wo niet vervaagt. “De lat moet juist omhoog.” Ze vraagt de staatssecretaris met een voorstel te komen om het onderscheid te behouden.

Overigens zullen niet alle hbo’ers of Arts dan wel of Science op hun diploma krijgen. Alleen als de aanvulling bij de opleiding past – bijvoorbeeld als het in een bepaald beroep internationaal gebruikelijk is om of Arts dan wel of Science achter de titel te voeren – mogen hogescholen die termen toevoegen aan de gewone bachelortitel. Daarover moet kwaliteitsbewaker NVAO een oordeel vellen.



 

In een aantal studentensteden gaan momenteel controleurs langs de huizen van studenten die beweren dat ze uitwonend zijn. Wonen ze daadwerkelijk op kamers, of wonen ze nog bij hun ouders? Wie met de basisbeurs voor uitwonenden fraudeert, krijgt maandelijks 170 euro te veel. Dat kost de overheid ongeveer 27 miljoen euro per jaar, schatte voormalig PvdA-minister Plasterk.

In Rotterdam werden voor de zomer als proef al honderd controles uitgevoerd. Bij een kwart van de adressen klopte de inschrijving niet en een aantal keren was er daadwerkelijk sprake van fraude.

Alle partijen in de Tweede Kamer willen dat er iets aan de fraude met de uitwonende beurs gebeurt en ze hebben er pas geleden nog over vergaderd. In december komen de eerste resultaten van een proef naar buiten, waarbij controleurs verdachte adressen hebben bezocht. Daarna zal er een wetsvoorstel komen met boetes en strafvervolging voor fraudeurs.

Maar de PvdA heeft nu alvast enkele vragen voor de nieuwe staatssecretaris van hoger onderwijs over cijfers die vorige week via het Parool naar buiten kwamen. Veertig procent van de verdachte studenten in Amsterdam bleek inderdaad nog bij zijn of haar ouders te wonen, had de Dienst Persoons- en Geo-informatie ontdekt.

Dat cijfer is afkomstig uit een eigen onderzoek van de gemeentelijke dienst, waarbij ongeveer honderd verhuizingen werden onderzocht. “Het viel ons aan het loket op dat veel jongeren van een jaar of achttien een verhuizing kwamen doorgeven, waarbij ze een paar straten van hun ouderlijk huis gingen wonen”, vertelt een woordvoerder. De frauderende studenten werden door de dienst weer bij hun ouders ingeschreven.

Dit staat los van het landelijke onderzoek, dat nog loopt. In totaal zijn er tweeduizend studenten aan de controleurs doorgegeven. “We geven kleine plukjes aan de gemeenten, want het is veel werk om alle adressen langs te gaan”, zegt een woordvoerder van de Dienst Uitvoering Onderwijs.

Studenten die controleurs over de vloer krijgen, kunnen nu nog weigeren mee te werken aan het onderzoek. “Maar als onze controleurs het niet vertrouwen nodigen ze de persoon in kwestie uit op ons kantoor om tekst en uitleg te geven, en daaraan moet men meewerken”, aldus de Dienst Persoons- en Geo-informatie. Wie niet kan aantonen dat hij daadwerkelijk uitwonend is, wordt weer ingeschreven bij zijn ouders. Studenten die het hiermee niet eens zijn, kunnen in bezwaar gaan bij de gemeente.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.