Onderwijs

Vullen van een morele leegte

Bij collegezaal 4/5 van het Leidse Gorleaus Laboratorium struikel je bijna over de te korte trapjes die naar de collegebanken leiden. Weinig Delftse benen zullen ooit deze hachelijke klautertocht gemaakt hebben.

Of het moeten die van de relatief nieuwe studenten life
science & technology of sustainable molecular science & technology zijn die hier zwetend tijdens hun tentamen de volgende stap in een complex reactiemechanisme proberen op te schrijven.
Dinsdag wandelen twee van de bekendste benen van de TU Delft naar het spreekgedeelte onderaan in de zaal. TU-hoogleraar prof.dr. Cees Dekker presenteert zijn nieuwe boek ‘Geleerd en Gelovig’ op het gelijknamige discussieforum aan CDA-premier Balkenende.
“Het christendom is mij erg dierbaar en het vormt de belangrijkste geloofstraditie in Nederland”, aldus Dekker. “Volgens mij loopt de weg naar de waarheid door het christelijk geloof.” Gerrit Benschot is oud-student elektrotechniek aan de TU en werkzaam bij Veritas, de christelijke club die dit forum organiseert. “Het is vandaag geen standaardforum. Normaal gesproken zoeken we het debat tussen levensbeschouwelijke stromingen, maar nu zijn alle sprekers christelijk.”
Logisch, want het boek van Dekker bevat persoonlijke verhalen van christelijke wetenschappers. Zo vertelt natuurkundige prof.dr. Carlo Beenakker van de Universiteit Leiden over zijn geloof in het hiernamaals: “Vroeger kon ik me nauwelijks voorstellen dat een elektron op twee plaatsen tegelijk kon zijn, maar nu snap ik het. Tegenwoordig kan ik me niet voorstellen dat mijn ziel na mijn dood kan voortbestaan. Maar ik verwacht dat ik als het zover is naar de mensen op aarde zal willen schreeuwen: het is zo simpel!”
De aanwezige wetenschappers gebruiken het geloof vooral als vulling van een morele leegte. Exemplarisch is de stelling van TU-docent prof.dr.ir. Michael Verhaegen, die stelt dat de universitaire wereld te kampen heeft met geestelijke armoede, persoonlijke geldingsdrang en machtsijver. Het evangelie biedt hoop, volgens hem. “Het geloof geeft mijn vak weer een menselijk gezicht. Dat is de gave van de heilige geest.”
Ook premier Balkenende schaart zich met graagte achter de boodschap van Verhaegen, Beenakker en Dekker: “Geleerd en gelovig zijn niet tegenstrijdig. Geloof als inspiratiebron verbindt.” Had Balkenende zelf het 23ste hoofdstuk in het boek mogen schrijven (‘mag wel hoor’, grapt Dekker direct vanuit de zaal), dan was zijn verhaal niet erg afwijkend geweest van dat van de anderen. “In het post-seculiere tijdperk maakt religie een comeback. In het Nederland van de komende decennia, hoop ik een nieuwe harmonieuze relatie tussen wetenschap en geloof te ontwaren.” Balkenende ontvangt weinig tegenspraak. Het door de pers matig bezochte christelijke feestje bleek dan ook vooral preken voor eigen parochie. “Het gebeurt me als premier niet vaak dat het applaus langer is dan de foto-shoot.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.