Onderwijs

Vrouwen promoveren bijna net zo vaak als mannen

Er promoveren steeds meer vrouwen aan de Nederlandse universiteiten. Ze vormen nu 46 procent van alle nieuwe gepromoveerden en de achterstand op mannen wordt alsmaar kleiner.

Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In alle vakgebieden neemt het aandeel vrouwen toe. Zelfs in de techniek is tegenwoordig meer dan één op de vier promovendi vrouw.

In de gezondheidszorg zijn vrouwelijke promovendi al jaren in de meerderheid. In de nieuwste cijfers is 59 procent van de nieuwe doctors vrouw. In andere vakgebieden is het nog niet zo ver, al komt het wel in de buurt. In de sociale wetenschappen is bijvoorbeeld 49 procent vrouw, net als in de landbouw en diergeneeskunde.

Er promoveren jaarlijks meer dan vierduizend mensen aan de Nederlandse universiteiten. In 1990 waren dat er minder dan tweeduizend. Toen was maar achttien procent vrouw.

Als ze eenmaal gepromoveerd zijn, vinden mannen en vrouwen bijna even vaak een baan: respectievelijk 97 en 95 procent. Wel werken gepromoveerde vrouwen iets vaker dan mannen in deeltijd. 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.