Onderwijs

Vooral EL&I snijdt in onderzoeksgeld

Als alle bezuinigingen doorgaan, zal het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie de komende jaren bijna de helft minder gaan uitgeven aan research & development: 333 in plaats van 605 miljoen euro.

Er wordt fors bezuinigd op het programma ‘Een sterk innovatievermogen’. Dat onderzoeksbudget wordt gehalveerd van 459 miljoen naar 237 miljoen euro, voorspelt het Rathenau Instituut.

Het instituut zal voortaan jaarlijks de overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie tegen het licht houden. Voorheen deed de overheid dit zelf, maar het Rathenau neemt het over. Dit jaar moeten de rapporteurs een slag om de arm houden, omdat de bezuinigingen nog niet allemaal zijn doorgevoerd.

Tot 2015 zakken de totale overheidsuitgaven naar verwachting van 4,8 miljard nu, naar 4,3 miljard in 2015. Dat komt onder meer doordat het onderzoeksgeld uit de aardgasbaten wegvalt. Dat geld komt nu ten goede aan de schatkist.

Tegenover de bezuinigingen staat wel het belastingvoordeel voor bedrijven die aan research & development (r&d) doen. Daarin is Nederland ruimhartig, vergeleken met de meeste andere landen. Ruim tien procent van alle onderzoeksuitgaven van het Rijk is ‘indirect’ en dat aandeel zal volgens het regeerakkoord groter worden. Het kabinet wil r&d meer in het algemeen aanwakkeren in plaats van met gerichte subsidies.

Aan de vooravond van de verkiezingen zijn socialist Jan Pronk, christendemocraat Piet-Hein Donner en liberaal Uri Rosenthal uitgenodigd om met elkaar en met het publiek in debat te gaan over de motivatie achter hun politieke voorkeur.

Het Veritas-forum in Delft is een nieuw, lokaal initiatief van het wereldwijde Veritas-forum. Deze organisatie is begonnen op Harvard University, waar iemand het academische klimaat omschreef als excellence without a soul. Een groep studenten begon met het organiseren van debatten en ontmoetingen, waarbij zowel aan het hoofd als het hart geappelleerd werd. Het gaat het Veritas-forum dus niet om een louter rationele uitwisseling van gedachten en theorieën, maar ook om het aanspreken van het onderliggende niveau. Dit wordt bereikt door eerlijk te praten over gevoelens, persoonlijke drijfveren en wereldbeschouwingen.

Met die motivatie is de voorzitter van Veritas-forum Delft, Joris Neven, betrokken geraakt. “Ik ben enthousiast over het open en eerlijk benaderen van grote levensvragen. Ik vind dat dergelijke academische debatten op een universiteit thuishoren.” Hij vindt dat er meer ruimte en aandacht voor moet zijn dan nu het geval is.

Tijdens het forum zullen politieke idealen centraal staan, waarbij zal worden getracht dieper te gaan dan de politieke waan van alledag. Volgens de gespreksleider van de discussieavond, TU-alumnus Simon-Frans de Vries, is dat wat waarmee deze avond zich onderscheidt van andere politieke debatten. De drie uitgenodigde politici hebben zich elk bewezen in de Nederlandse politiek en worden verwacht enige afstand van de partijpolitiek te kunnen nemen om in debat te gaan over de aard en de keuzes van de politieke stromingen die zij vertegenwoordigen.

Ook hun persoonlijke drijfveer om bepaalde idealen na te jagen zal tijdens het forum aan bod komen. Voor De Vries is de avond geslaagd als niet alleen de studenten geprikkeld zijn tot nadenken, maar ook de politici zelf iets van het debat meenemen om over na te denken.

Het Veritas-forum handelt vanuit een christelijk wereldbeeld. De fora worden georganiseerd door christenstudenten en -medewerkers van de TU Delft. Niet-christelijke bezoekers hoeven echter niet bang te zijn voor moraliserende verhalen. Neven: “Binnen het christendom is niet altijd ruimte geweest om kritisch te zijn. Met dit initiatief willen we juist ook het christelijke wereldbeeld tegen het licht houden.” Voor toekomstige activiteiten zijn niet-christelijke studenten dan ook uitgenodigd om mee te denken over mogelijke thema’s. “Juist bij diversiteit ga je op zoek naar hoe het werkelijk zit.” 

Van ideaal naar politieke stroming: Pronk, Donner en Rosenthal lichten hun visie toe. Veritas-forum i.s.m. Studium Generale op wo. 2 juni vanaf 20.00 uur in Prinsenhof, Oude Delft 183, Delft. Toegang vrij.www.delft.veritasforum.nl

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.