Onderwijs

Vijf Nederlandse universiteiten hebben veel aanzien

Vijf Nederlandse universiteiten behoren tot de top honderd van universiteiten met wereldwijd de beste reputatie, meent het Britse tijdschrift Times Higher Education. Van deze vijf staat de TU Delft het hoogst in aanzien.


Dat was vorig jaar ook al zo. De Universiteit Leiden stijgt op de lijst en de Universiteit Utrecht en de Universiteit van Amsterdam dalen enigszins.


De Times Higher Education World Reputation Rankings is een afgeleide van de jaarlijkse ranglijst van de beste universiteiten ter wereld, waarin niet alleen wetenschappelijke impact en andere ‘feiten’ meewegen, maar ook de reputatie onder wetenschappers. Die is tegenwoordig zo belangrijk dat Times Higher Education (THE) er al enkele jaren een aparte ranglijst aan wijdt.


In de gewone THE-ranglijst stonden afgelopen jaar zeven Nederlandse universiteiten bij de beste honderd en twaalf bij de beste tweehonderd. In de ‘reputatie top honderd’ staan er slechts vijf. Nog altijd een opmerkelijke prestatie, vindt Phil Baty, redacteur van THE. “Nederland hoeft slechts de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië boven zich te dulden.”


Alleen steekt geen enkele instelling er hoog bovenuit. “Nederland heeft geen Harvard of Cambridge”, constateert Baty. “De TU Delft is de hoogst genoteerde instelling op een gemeenschappelijke plaats vijftig tot zestig. Leiden is de enige universiteit waarvan de reputatie lijkt te zijn toegenomen. De andere stagneren of vallen ietsje terug.”


Baty maakt zich daar lichtelijk zorgen over. “Kunnen Westerse universiteiten de groeiende concurrentie uit Azië aan? Dat zal de vraag worden, nu steeds meer landen in de wereld flink in hun kenniseconomie investeren.”


Opvallend is de positie van de staatsuniversiteit van Moskou (Lomonosov Universiteit). Die staat de nipt in de top vijftig van de reputatieranglijst, maar viel dit jaar buiten de ‘gewone’ top 200 van beste instellingen. “De universiteit dankt deze waardering waarschijnlijk aan haar overweldigende gebouwen en onvoorstelbaar rijke geschiedenis”, denkt Baty.


Universiteiten in The Times Higher Education World Reputation Rankings 2013


TU Delft: 50-60

Leiden: 61-70

UvA: 81-90

Utrecht: 81-90

Wageningen: 91-100

 

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.