Onderwijs

Vijf miljoen voor robot start-up

Het Haagse bedrijf RRC heeft 5 miljoen aan investering opgehaald bij onder meer InnovationQuarter, en Rabobank regio Den Haag. Robot Robots Company ontwikkelt zorg- en patrouillerobots in nauwe samenwerking met de TU Delft.

Andere investeerders zijn Zorgverzekeraar CZ en de Stichting ELSE, en het Japanse bedrijf Makis. De investering werd gisteren bekend gemaakt op het investeringsevenement Access to Capital op de campus van de The Hague Security Delta (HSD). Een jaar geleden stond RRC daar zelf te pitchen tijdens de Cyber Security Week 2015 en legde daar de eerste contacten.

Martin Roos, directeur van RRC, gaf een toelichting op de bedrijfsactiviteiten van Robot Robots Company, een bedrijf dat uit drie delen bestaat: “Zorgrobot LEA wordt naar de markt gebracht door specialist Robot Care Systems. De beveiligingsrobots SAM en SAM XL door Robot Security Systems. Maatwerkrobots, gebaseerd op onze building blocks, maken we bij Robot Engineered Systems. Deze drie bedrijven met 40 hooggeschoolde ontwikkelaars vormen met elkaar Robot Robots Company.”

Prof.dr.ir. Pieter Jonker (intelligent vehicles & cognitive robotics bij de faculteit Werktuigbouwkunde, Maritieme Techniek en Technische Materiaalkunde) is mededirecteur van RRC naast TU-alumnus Martin Roos. Het bedrijf is ook nauw betrokken bij Robovalley, het samenwerkingsverband tussen onderzoekers, bedrijven en start-ups op het gebied van robotica. RRC en Jonkers intelligent vehiclesgroep verzorgen ook de technologie achter de WEpod, het zelfrijdende karretje waarmee onlangs een pilot van start ging.

De patrouillerobot SAM is bedoeld om bewaking van gebouwen en terreinen rondom te klok betaalbaar en beschikbaar te maken. De mobiele robot kan surveilleren, detecteren en communiceren. Hij zal naar verwachting taken ondersteunen en overnemen van beveiligers, receptionisten en mobielsurveillanten.

Over de techniek is het volgende te melden: SAM is voorgeprogrammeerd met onder andere een plattegrond, de locaties van detectoren en het draaiboek van beveiligers. Tijdens surveillancerondes maakt hij met zijn laserscanner continu een digitale plattegrond van de omgeving en detecteert SAM van alles. Met zijn intelligente thermische camera herkent hij mensen, die hij om identificatie kan vragen. Obstakels, zoals rondslingerende dozen, neemt SAM waar via de scanner en met zijn 360° camera. Hij past dan zijn route aan en vermijdt het obstakel.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.