Campus

Viermaal WK-brons voor Delftse roeiers

Na Mirte Kraaijkamp wonnen ook Olivier Siegelaar, Peter Wiersum en Chantal Achterberg afgelopen weekend brons op het WK roeien in Aiguebelette. Ellen Hogerwerf zat in de damesacht die het toegangsbewijs voor ‘Rio’ op de finishlijn misliep.

De finishfoto maakte duidelijk dat de Nederlandse herenacht, met krachtpatser Olivier Siegelaar van Laga en stuurman Peter Wiersum van Proteus aan boord, als derde de lijn had gepasseerd, dertienhonderdste van een seconde eerder dan de plotseling opstomende Nieuw-Zeelanders. Een optimaal resultaat voor een boot die na 1300 meter nog vijfde lag en goed genoeg voor zowel een bronzen medaille als een deelnemersbewijs voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016.

Voor de vrouwenacht, waarin Ellen Hogerwerf van Proteus plaatsnam, gold dezelfde Olympische eis om in de A-finale bij de eerste vijf (van zes) te eindigen. Halverwege de twee kilometer lag Nederland op de plek voor brons, maar de ploeg zakte gestaag terug om op het allerlaatste moment ook nog door de achtergebleven Russische dames te worden gepasseerd. Zesde en dus (nog) geen Olympische kwalificatie. In 2016 volgt een herkansing.

Evenzeer goed genoeg voor een Olympisch startbewijs was de prestatie van de dubbelvier, het vlaggenschip bij de dames, met Chantal Achterberg van Proteus in de gelederen. Het kwartet won bovendien brons. Ook Mitchel Steenman, die zijn studie aan de TU parkeerde om zich geheel toe te leggen op het roeien, verzekerde zich in de twee-zonder met een vierde plaats van Olympische deelname.

Eerder al, op vrijdag 4 september, won Lagaaister Mirte Kraaijkamp met de lichte dubbelvier de eerste bronzen medaille met een Delfts tintje. De titelverdedigsters lagen lange tijd in het achterveld. De strijd leek aanvankelijk te gaan tussen favoriet Duitsland en Australië, met als goede derde de Britse boot die in de heat Nederland nog de baas was geweest. Maar met een majestueuze eindsprint roeide de Nederlandse boot -na 500 meter nog in vijfde positie- langs de wegzakkende Australische ploeg naar een derde plek, achter Duitsland en Groot-Brittannië. Twee jaar geleden baarde Kraaijkamp opzien door als 29-jarige WK-debutante meteen goud te winnen.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.