Wetenschap

[Video] Project March geeft mobiliteit terug bij dwarslaesie

Mensen met een dwarslaesie zijn nu nog gebonden aan een rolstoel. Dreamteam Project March wil daar met de ontwikkeling van hun exoskelet verandering in brengen.

Het exoskelet wordt bestuurd door ‘piloot’ Sjaan Quirijns. (Foto: TU Delft TV)

TU Delft TV volgde het team voor en tijdens hun race op de Cybathlon experience. Dit is een wedstrijd waar teams uit verschillende landen met behulp van een exoskelet een parcours met obstakels afleggen. Voor Project March doorliep piloot Sjaan Quirijns de race ruim onder de tien minuten, waardoor het team de wedstrijd won. 

Toch was winnen niet het hoofddoel, vertelt teamcaptain Lennart Schut. “We vinden het belangrijker dat we met de ontwikkeling van deze techniek bijdragen aan het teruggeven van mobiliteit aan mensen met een dwarslaesie.”

Het team werkte een jaar met elkaar samen aan een exoskelet dat ervoor zorgt dat mensen met een dwarslaesie weer kunnen opstaan en lopen. “Je houdt hiervoor met veel verschillende variabelen rekening”, legt electrical engineer Pim Verton uit. “Denk bijvoorbeeld aan gebruiksvriendelijkheid, veiligheid maar ook vormgeving. Daarom verandert het uiterlijk van het exoskelet ieder jaar, wat het een heel uitdagend project maakt.”  

“Dat het skelet op een natuurlijke manier beweegt, blijkt heel belangrijk”, voegt Schut toe. “Onze focus op de korte termijn ligt daarom op het maken van een exoskelet dat beweegt als een mens, niet als een robot. De exoskeletten worden uiteindelijk alleen maar beter. Ik hoop dat mensen met een dwarslaesie in de toekomst met behulp van een exoskelet zelf boodschappen kunnen doen. “

Bekijk hieronder de korte documentaire die TU Delft TV maakte.

 

Over Project March verschenen eerder onderstaande artikelen:

 

TU Delft TV / TU Delft TV is a collaboration between Delta and the Science Centre. The crew consists of TU Delft students.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.