Wetenschap
Kunstmatige intelligentie

Team Epoch wint weer: nu met AI-model voor malariadetectie

Het interdisciplinaire en internationale AI-studententeam eindigde op de eerste plek in een malariadetectiecompetitie. Het is de derde competitiewinst voor het Delftse team sinds de oprichting in 2020.

(Foto: National Institute of Allergy and Infectious Diseases via Unsplash)

Met het model dat het Dreamteam ontwikkelde, is malaria in een vroeg stadium op te sporen. De slagingskans van een behandeling is zo groter dan wanneer de ziekte later ontdekt wordt. Met het model kunnen artsen met een telefooncamera en een microscoop uit bloedmonsters vaststellen of een patiënt een malaria-infectie heeft, en zo ja, hoe ernstig die is.

Het project is een goed voorbeeld van de maatschappelijke impact die Team Epoch wil hebben, schrijft teammanager Tjark Wesselink in een persbericht: ‘Met slechts een telefoon en een microscoop kan deze technologie een enorme bijdrage leveren aan de gezondheidszorg in regio’s waar beperkt middelen beschikbaar zijn.’

De winst kwam niet onverwacht, vertelt Team Epochs pr-coördinator Gaius Doucet. “We hebben in het laatste deel van de competitie eigenlijk alleen maar eerste gestaan.” Met overmacht zelfs: “Het verschil tussen ons en de nummer twee was drie keer zo groot als het verschil tussen de nummer twee en de nummer drie. Dat hadden we niet verwacht!” De Delftenaren pakten het ook iets anders aan dan hun concurrenten: de nummer twee en drie gebruikten slechts één model, Team Epoch combineerde er twee.

De tekst loopt door onder de foto. 

Team Epoch viert de overwinning. (Foto: Team Epoch)

Oeganda en Ghana

In totaal namen 350 teams deel aan de wedstrijd, georganiseerd door het Lacuna Fund, dat zich richt op sociale impact met kunstmatige intelligentie Ze gebruiken allemaal dezelfde door de organisator beschikbaar gestelde dataset met smartphonefoto’s uit Oeganda en Ghana. In die landen komt malaria veel voor. Het winnende model van de Delftse studenten wordt nu verder ontwikkeld en toegepast.

Het is de derde winst voor het vier jaar jonge Dreamteam dat jaarlijks aan meerdere competities meedoet. Eerder dit jaar wonnen de teamleden een door het Woods Hole Oceanographic Institute uitgezette competitie met 671 deelnemers. Ze ontwikkelde een algoritme dat de aan- of afwezigheid van kelpbossen voorspelt met behulp van satellietbeelden.

Vorig jaar won het studententeam de Computable Award 2023 voor Sustainable Tech voor hun AI-model waarmee de hoeveelheid biomassa in Finse bosgebieden kan worden voorspeld. Het team werkt nu aan een model om geletterdheid bij jonge kinderen in kaart te brengen op basis van audiofragmenten en een model waarmee 3D-eiwitstructuren te lokaliseren zijn, wat belangrijk is voor de ontwikkelingen van nieuwe medicijnen.

Wetenschapsredacteur Kim Bakker

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

k.bakker@tudelft.nl

Comments are closed.