Kort

Vertrouwen in de wetenschap groter dan ooit

Nederlanders hebben meer vertrouwen in de wetenschap gekregen, blijkt uit een driejaarlijkse peiling van het Rathenau Instituut. De resultaten van die enquête zijn steevast positief: Nederlanders vinden de wetenschap veel betrouwbaarder dan bijvoorbeeld de politiek of de media.

Maar zou dat in coronatijd anders zijn? Nee, blijkt uit de antwoorden die ruim 1500 respondenten dit voorjaar gaven. Integendeel: drie jaar geleden gaven burgers de betrouwbaarheid van de wetenschap een 7,1. Dat cijfer is nu gestegen naar 7,4. Dit is het hoogste cijfer tot nu toe.

De tweede plaats is voor de rechtspraak (6,9), gevolgd door kranten (6,1) en vakbonden (6,1). De Tweede Kamer en de regering halen nog net een zes, maar dat geldt niet voor de televisie (5,9) en grote bedrijven (5,5).

Bijna een kwart van de respondenten zegt dat hun vertrouwen in de wetenschap juist door de coronacrisis is toegenomen. Voor 16 procent geldt het tegenovergestelde. Opmerkelijk genoeg noemen respondenten uit beide groepen de snelheid waarmee de vaccins zijn ontwikkeld als verklaring: de een ziet dat als een pluspunt, de ander wordt er bang van.

HOP/Evelien Flink

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.