Onderwijs

“Vaste aanstelling wetenschapper is toeval”

Toeval speelt een doorslaggevende rol in carrières van wetenschappers, vooral omdat universiteiten geen effectief loopbaanbeleid voeren. Ook houden ze lang niet altijd hun woord, als ze een vaste baan beloven.

“Heel treurig vind ik het niet, want toeval speelt in alle loopbanen een grote rol”, zegt onderzoeker Barbara van Balen, die voor het Rathenau Instituut de carrières van talentvolle wetenschappers onder de loep nam. “Maar het personeelsbeleid is aan universiteiten rommeliger dan elders.”

Talent
Van Balen heeft 21 ‘behouden talenten’ geïnterviewd: wetenschappers van universiteiten die binnen hun vakgebied in hoog aanzien staan. Aan hen vroeg ze ook iemand te noemen die evenveel talent had als zijzelf en toch de wetenschap heeft verlaten. Zo kreeg ze de namen van 21 talenten die uiteindelijk buiten de universiteit zijn gaan werken.

Persoonlijke eigenschappen
Natuurlijk helpt het als wetenschappers doorzettingsvermogen en sociale vaardigheden hebben, maar zulke eigenschappen blijken niet het verschil te verklaren tussen de loopbanen van behouden talenten en verloren talenten: ze waren allemaal goed genoeg om de wetenschap in te gaan.

Tegenslagen
De ene promovendus trof een betrokken begeleider met een groot netwerk en had geen enkele moeite met opklimmen, terwijl de ander allerlei tegenslagen kreeg: de eerste promotiebegeleider overlijdt, de tweede wordt minister en daarna wordt er op de vakgroep bezuinigd.

Personeelsbeleid
Ook blijkt het personeelsbeleid van universiteiten dubieus. Als decanen of leidinggevenden vertrekken, blijken hun opvolgers zich weinig van gemaakte afspraken aan te trekken. Eén van de ‘verloren talenten’ had afspraken gemaakt waaraan hij moest voldoen om universitair hoofddocent te worden. Tot twee keer toe kwamen er nieuwe criteria bij als hij aan de norm voldeed. Dat was niet bevorderlijk voor zijn trouw aan de universiteit.

Verschillende aanstellingen
“Het is moeilijk om een wetenschappelijke carrière te plannen”, zegt Van Balen. “Jonge onderzoekers denken vaak: met al die tijdelijke baantjes kan ik nooit een huis kopen of een gezin stichten. Eén van de geïnterviewden had 23 verschillende aanstellingen achter elkaar gehad.”

Vaste dienst
Volgens Van Balen zouden universiteiten hun wetenschappers vaker in vaste dienst moeten nemen. “Maar daar zijn ze huiverig voor, omdat het moeilijk en duur is om weer van iemand af te komen als die niet goed genoeg is.”

Hamer claimde bij toekomstige bezuinigingen voor onderwijs een status aparte. Ze kan daarbij rekenen op steun van partijleider Wouter Bos.

Efficiënter werken is in het onderwijs misschien wel mogelijk, maar de opbrengst daarvan moet weer terugvloeien naar het onderwijs zelf, vindt de PvdA.

Het is niet duidelijk wat dit precies voor het hoger onderwijs betekent. Het zou bijvoorbeeld kunnen dat het totale budget voor onderwijs in de PvdA-plannen op peil blijft, terwijl het hoger onderwijs minder toebedeeld krijgt.

Hoogopgeleiden en laagopgeleiden hebben elkaar nodig, zei Wouter Bos op de campagnebijeenkomst in Groningen, zoals een ‘kop vol hersenen’ een nek, romp en ‘twee stevige poten’ nodig heeft. Hij wil het begrip kenniseconomie ‘niet verengen tot iets wat alleen maar interessant is voor Pechtold en zijn elite, maar iets wat interessant is voor iedereen in dit land die een talent heeft en het wil ontwikkelen.’

Afgelopen september zei Bos dat het omzetten van de basisbeurs in een lening een ‘interessante optie’ is voor de heroverwegingen. Al voordat hij minister werd, wilde hij de studiefinanciering hervormen. Rijke hoogopgeleiden zouden meer moeten terugbetalen dan armere afgestudeerden, vond hij: “De slager op de hoek betaalt nu mee aan de opleiding van een advocaat, dat is perverse solidariteit.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.