Campus

Vakmanschap is zusterschap

Je bent een creatieve starter, vers van de TU, en je wilt wat. Iets inspirerenders dan de gladde wanden van YesDelft in elk geval, en graag in de binnenstad. Bedrijfsverzamelgebouw De Zuster biedt – hoe kan het anders – hulp.


‘Ze legt haar koele handen op m’n voorhoofd / en kijkt me even onderzoekend aan / ze helpt me bij het drinken van wat water / zuster blijf nog even bij me staan / nachtzuster wat moet ik zonder jou beginnen.’ (Doe Maar)


De nachtzusters van het eerste ziekenhuis van Nederland, dat in de dertiende eeuw werd gebouwd aan de Koornmarkt, zijn al lang vertrokken. En aan de zusters die er eeuwen geleden werden opgeleid, herinneren alleen nog de lange, hoge gangen en grote ramen. In het pand zijn sinds kort pas opgeleiden van heel andere orde aan het werk: voornamelijk startende zelfstandigen van industrieel ontwerpen en bouwkunde.

Een centrum voor creatieve ondernemers, moet De Zuster worden. Middenin in de stad, waar het allemaal gebeurt. “Creatievelingen hechten niet aan voorgekookte ruimtes en gladde wanden”, denkt ontwikkelaar Meijerink. “Die willen hun eígen ruimte creëren, zelf de hand hebben in de uitstraling van hun bedrijf. Het zijn ondernemers op fiets; ze willen in de binnenstad zitten, dicht bij de kroeg.”


Niet dat er iets mis is met die gladde wanden, zoals in een ander belangrijk startup-pand in Delft: YesDelft. De vastgoedontwikkelaar heeft dat nota bene ook in beheer. “Net als Bacinol aan de Hooikade en Radex, aan de Kluyverweg”, benadrukt hij. Hij weet daardoor als geen ander hoe ondernemers van elkaar verschillen – niet alleen qua vakgebied, maar ook qua behoeften. Niet voor niets zitten in Radex vooral ict’ers en in De Zuster vooral ontwerpers, denkt hij.


Toch is het juíst niet de bedoeling dat zich in De Zuster alleen maar industrieel ontwerpers en bouwkundigen vestigen. Meijerink heeft een visie, en selecteert zijn huurders daar min of meer streng op. Een creatief ecosysteem moet het worden, met links met het bedrijfsleven, de TU en de stad. Een broedplaats vol kruisbestuiving. “Er mag bijvoorbeeld ook een accountant in, want die ontwerpers moeten toch hun administratie doen. En een tekstschrijver. Of een ict’er. De kunst is een dorp te creëren waarin alles vertegenwoordigd is: een timmerman, een smid en een kruidenier – maar dan op TU-niveau.”

Handig, want zo kan iedereen elkaar helpen. De ontwikkelaar hoopt dat te stimuleren door het organiseren van evenementen (vooralsnog vooral borrels) en creatieve sessies. Al kan een spontane ontmoeting tijdens een sigaret op één van de balkons al wonderen verrichten.


In het oude zusterhuis zijn daarom aller rkplekken te vinden, van werkruimtes voor bedrijven, tot ontmoetingsplekken voor studenten en zzp’ers, flexwerkplekken en een prototyperuimte.

De Zuster wordt pas in september officieel geopend, maar veel huurders zijn er al sinds begin mei aan het werk. Zo’n tachtig procent van de ruimte is inmiddels verhuurd. Een genot voor Jurre Antonisse, ook één van de initiatiefnemers van het bedrijfsverzamelpand. “De meeste hoog opgeleide creatieve starters uit Delft vertrekken direct na hun studie naar steden als Rotterdam en Amsterdam. Die hebben een veel verder gevorderde creatieve industrie. De Zuster laat zien dat ook Delft een rol speelt in creatieve innovatie.”


www.dezuster.com

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.