Buiten de campus

Utrecht trekt doctorstitel hoogleraar in

Een medisch proefschrift uit 2008, dat goeddeels bestond uit eerder gepubliceerde wetenschappelijke artikelen, is onder vuur komen te liggen. Twee artikelen zijn ingetrokken en bij twee andere staat een ‘expression of concern’, schrijft het Utrechtse universiteitsblad DUB. De betreffende auteur zou data hebben gemanipuleerd en gefabriceerd. Daarom heeft de Universiteit Utrecht de doctorstitel van deze ‘buitenpromovendus’ (iemand die niet in dienst is terwijl hij promoveert) ingetrokken. Deze persoon werkt naar eigen zeggen al jaren als hoogleraar en voelt zich beledigd door de klachten over zijn proefschrift. 

In augustus 2020 hoorde het Utrechtse bestuur van mogelijke problemen, staat in een geanonimiseerde uitspraak van de Utrechtse commissie wetenschappelijke integriteit. De ruwe data waarop de toenmalige promovendus zijn artikelen zou hebben gebaseerd, zijn niet meer te achterhalen. Ze zijn niet elektronisch opgeslagen en dat hoefde destijds ook nog niet, is het verweer. Bijna een jaar later volgde toch een formele klacht tegen de onderzoeker. 

De beklaagde trekt overigens de motieven van de klager in twijfel, omdat die een persoonlijke wrok tegen hem zou koesteren. Maar de universiteit is niet overtuigd. Het bestuur stort de promotiebonus van 93 duizend euro terug naar het ministerie van Onderwijs, staat in een verklaring. “Ook hebben we ons afgevraagd hoe dit heeft kunnen gebeuren”, zegt rector Henk Kummeling daarin. “We willen dit soort ondeugdelijke promoties niet hebben. In geen enkel vakgebied.” (HOP, BB

HOP Hoger Onderwijs Persbureau

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

redactie@hogeronderwijspersbureau.nl

Comments are closed.