[Update] Universiteit Leiden stelt hoogleraar op non-actief wegens jarenlang wangedrag

Update 1-5-2024

De desbetreffende hoogleraar is Corinne Hofman, meldt NRC woensdag op basis van gesprekken van ingewijden. Ook aan het Leidse universiteitsblad Mare bevestigden bronnen binnen de universiteit dat het gaat om Hofman. Zij is hoogleraar archeologie en was tussen 2013 en 2018 decaan van de archeologiefaculteit. Aan NRC meldt ze dat ze ‘helaas […] in dit stadium van het proces geen uitspraken [kan] doen over deze casus’. De naam van de partner is bekend bij NRC, schrijft die krant, maar wordt niet genoemd.

De Universiteit Leiden heeft een hoogleraar op non-actief gesteld die zich samen met zijn of haar partner schuldig zou hebben gemaakt aan machtsmisbruik, manipulatie en schending van de wetenschappelijke integriteit. Dat heeft de universiteit donderdag bekendgemaakt. Het is niet bekend wat de naam van de hoogleraar is en op welke faculteit deze werkt. Wel meldt universiteitsblad Mare dat diegene 33 jaar op de universiteit rondloopt.

Er zou gedurende al die tijd een angstcultuur hebben geheerst onder medewerkers die van het paar afhankelijk waren, aldus de universiteit. De hoogleraar zou zich onder meer onderzoeksmateriaal van anderen toe-eigenen en bepaalde data ‘monopoliseren’. In totaal heeft een onderzoekscommissie sinds het  najaar van 2023 met negentien melders gesproken, onder wie promovendi, postdocs en studenten. Daarnaast zijn bestuurders, vakgenoten en experts gehoord.

Sinds de start van het onderzoek is de hoogleraar op non-actief gesteld. Ook de partner is niet meer welkom op de universiteit. Het college van bestuur heeft zijn of haar ontslag aangevraagd; als dat wordt goedgekeurd, mag de wetenschapper zich geen hoogleraar meer noemen.

Lering

Volgende maand zal het college van bestuur van de Universiteit Leiden een (geanonimiseerd) onderzoeksrapport openbaar maken over de kwestie. Collegevoorzitter Annetje Ottow wil er lering uit trekken, schrijft ze in de verklaring. Problemen met macht, afhankelijkheid en competitiedrang spelen ‘natuurlijk niet alleen bij deze faculteit en ook niet alleen bij ons’, schrijft ze daarnaast.

Niet alleen op de TU Delft, maar ook op de Universiteit Leiden is sociale veiligheid een thema dat de gemoederen al lange tijd bezighoudt. Zo werd in 2023 Tim de Zeeuw ontslagen, de hoogleraar sterrenkunde die zich schuldig zou hebben gemaakt aan meerdere vormen van machtsmisbruik en ongewenst gedrag. Eerder kwamen hoogleraren bij pedagogische wetenschappen in opspraak wegens het slechte werkklimaat waarvan zij na onderzoek werden aangewezen als oorzaak.

HOP, Bas Belleman/Delta, Kim Bakker

Sociale veiligheid op de TU Delft

Uit het rapport van de Inspectie van Onderwijs dat in maart gepubliceerd werd, bleek dat de sociale veiligheid op de TU Delft eveneens niet op orde is. Daarover publiceert Delta uitgebreid. Bekijk in het dossier wat we er tot nu toe over hebben geschreven.

Comments are closed.