In Argentinië hoort tango bij de nationale cultuur. Een Spaanse vriend in Delft haalde mij over dit te gaan doen. Ik had zelf geen danservaring.”
Hannah: “Ik deed op de middelbare school in Duitsland aan stijldansen. Ik studeer in Amsterdam, maar woon in Delft. Daar begon ik met tango, het is mijn favoriete dans. Ik houd van de omhelzingen (embraza). Ze voelen natuurlijker aan dan bij stijldansen.”
Hebben jullie veel geleerd?
Juan: “Alle basisfiguren, vanaf het begin, zoals hoe te lopen en staan. We doen op level 5 nog steeds dezelfde dingen, maar wel steeds beter. Er zijn veel details, langzaamaan leer je de structuur beter doorgronden.”
Hannah: “Ze leren je niet alleen de passen, maar vooral de techniek. Passie is bij tango belangrijk, maar zonder de juiste houdingen kom je nergens. Meisjes moeten goed kunnen ‘volgen’. Zelfs als je een bepaalde pas of combinatie nog niet kent, kun je die toch uitvoeren door intuïtief de man te volgen.”
Welke vaardigheden zijn nodig?
Juan: “Je houding moet niet te gespannen en niet te relaxed zijn. Als je veel achter de pc zit word je veel te stijf. Bij tangodansen leer je dat compenseren.”
Hannah: “Je balans, hoe je de vloer moet ‘wegduwen’ met je hele lichaam. Je wordt je bewust van je lichaamsbewegingen. En je ontdekt dat lopen niet zo makkelijk is.”
Raden jullie deze cursus aan?
Hannah: “Absoluut.”
Juan: “Gaandeweg neemt het sociale aspect toe, als je allerlei tangoparty’s bezoekt. De tangodansers vormen een internationale gemeenschap. In onze groep van twaalf dansers zitten meer buitenlandse studenten dan Nederlandse.”
Comments are closed.