Onderwijs

Twee ton voor allochtone student-assistenten

Vier universiteiten krijgen ieder 50 duizend euro om tien allochtone bachelorstudenten te interesseren voor een loopbaan in de wetenschap. Te beginnen met een student-assistentschap.

De Universiteit Utrecht, de Erasmus Universiteit Rotterdam, de Universiteit Leiden en de Vrije Universiteit krijgen de subsidie van het Sociaal Fonds voor de Kennissector (SoFoKleS) waarin werkgevers- en werknemersorganisaties vertegenwoordigd zijn.

Volgens SoFoKleS-voorzitter Marieke van den Berg van AbvaKabo-FNV moeten allochtone studenten zich realiseren dat een onderzoeksbaan wellicht ook voor hen is weggelegd.

Veel allochtoon onderzoekstalent blijft onbenut, valt Eveline Weenink bij. Ze is adviseur diversiteitsbeleid van de Universiteit Utrecht, die een voortrekkersrol speelt.

Het aantal studenten van allochtone afkomst in het hoger onderwijs is de afgelopen twaalf jaar verdubbeld, maar bij het wetenschappelijke personeel is die groei nog niet zichtbaar. Allochtone studenten gaan vaak als eerste in hun familie studeren en zouden relatief onbekend zijn met de universitaire omgeving.

Mogelijke kandidaten wordt al vroeg in de studie gevraagd om na te denken over een loopbaan in de wetenschap. De veertig te selecteren student-assistenten zullen in september aan de slag gaan.

Ze doen vijf maanden onderzoekservaring op en volgen daarnaast aanvullende trainingen. Ook de docenten die hen begeleiden volgen een cursus.

De vier universiteiten gaan de loopbaan van de allochtone student-assistenten op de voet volgen. Ze laten zich inspireren door het McNair Scholars Program, waarmee de Amerikaanse overheid de doorstroom van ondervertegenwoordigde groepen naar promotietrajecten stimuleert.

De ‘tentamenziekte’ komt het meest voor bij eerstejaarsstudenten, meldde het Ublad van vorige week. Om daar wat aan te doen verplicht een toenemend aantal Utrechtse opleidingen hun studenten een doktersverklaring te overleggen. Anders mogen ze niet meedoen aan de herkansing.

Volgens de Landelijke Huisartsen Vereniging wentelt de Universiteit Utrecht het probleem te makkelijk af. “Bij ons weten is er geen overleg geweest met de Utrechtse huisartsen”, zegt woordvoeder Fulco Seegers.

Hij begrijpt het dilemma van de universiteit wel, maar wijst erop dat dokters zich flink onder druk gezet voelen als studenten om zo’n verklaring vragen. “Zeker als dat achteraf gebeurt. Artsen kunnen dan niet meer met eigen ogen vaststellen of studenten wel echt ziek waren. Moet je een student geloven die zegt dat hij zwaar verkouden was?”

De LHV is ook bang dat studenten straks met elk wissewasje naar de huisarts gaan. “We hebben het al druk genoeg en laten ons liever niet gebruiken als een soort tentamenpolitie.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.