Onderwijs

TU‘ers positief over Chinese afdeling

De TU Delft opende woensdag 11 mei als eerste Nederlandse universiteit een dependance in China. De eerste reacties zijn positief.

De universiteit wil zich met het Delft University of Technology – Beijing Research Centre meer internationaal profileren. Het centre wordt ondergebracht bij het Institute of Semiconductors van de Chinese Academy of Science (CAS) en begint met het aanstellen van enkele promovendi. Zij gaan onderzoek doen naar betere led-verlichting en worden begeleid door hoogleraren van zowel de TU als CAS. TU-hoogleraar Guo Qi Zhang is coördinator van het wetenschappelijke programma.

De eerste reacties op het nieuwe Chinese avontuur zijn positief. Peter Kroes, voorzitter van de raad van hoogleraren, denkt dat het ‘de zichtbaarheid van de TU Delft in de wereld’ vergroot. Het lijkt hem een goede manier om getalenteerde masterstudenten en promovendi aan te trekken in de internationale competitie om talent. “Want daar zie ik één van de belangrijkste problemen van de nabije toekomst.” 

Kroes denkt dat het onderzoekscentrum in Beijing op termijn ‘de wetenschapsbeoefening aan de TU ten goede zal komen’. “Maar we moeten oppassen voor de versnippering van middelen, zeker in een tijd van bezuinigingen. Het lijkt me verstandig eerst ervaring op te doen met één of twee pilots.”

De ondernemingsraad heeft nog niet gesproken over het onderwerp, maar voorzitter Dineke Heersma wil wel op persoonlijke titel een reactie geven. Ze vindt het verstandig om internationale vestigingen te openen. “We moeten alles aangrijpen wat ons sterk kan maken in de wereld.” 

Heersma vindt het bovendien een sociaal idee. “We halen zoveel promovendi uit China hierheen. Die zijn jarenlang weg. Terwijl Chinese gezinnen vaak maar één kind hebben, van wie de ouders afhankelijk zijn. Nu krijgen deze mensen de kans om in eigen land een Delfts diploma te halen.”

Ook studentenraadsfractie Oras ziet het Chinese avontuur wel zitten. Voorzitter Caroline Streng denkt dat de samenwerking met CAS veel mogelijkheden biedt. “Veel studenten willen een project in het buitenland doen.” Verder vindt ze het goed dat de TU Delft zo internationaal georiënteerd is, maar moet er volgens haar altijd goed worden nagedacht over wat samenwerking oplevert. “En natuurlijk moeten de diploma’s aan de TU-standaarden voldoen.”

Rullmann zei het ‘heel erg’ te vinden dat het bij de verkiezingen niet ging om de aanleiding ervan (Uruzgan, red.) en zaken als de internationale positie van Nederland. “Het gaat alleen over de hypotheekrenteaftrek. Dat is heel erg.”

Ook hekelde hij de opiniepeilingen. “Al die polls zitten er vijf tot zes zetels naast, maar worden ondertussen wel gezien als dagkoers. Het stookt de boel op. Vreemd dat dat mag: georkestreerd verkiezingen beïnvloeden met valse informatie.”

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.