Onderwijs

TU-studenten willen geen andere collegetijden

Delftse studenten zien het verruimen van collegetijden niet als oplossing voor de capaciteitsproblemen die ze ervaren aan de TU, blijkt uit onderzoek van Oras.

De studentenraadsfractie onderzocht begin maart per faculteit op welk gebied studenten tegen capaciteitsproblemen aanlopen en of verruiming van collegetijden een oplossing zou zijn.

Een uurtje later beginnen en eindigen met colleges ziet een meerderheid van de 1275 ondervraagde studenten niet zitten. Masterstudenten waren er wel iets positiever over, maar alleen bij Bouwkunde vinden de meeste ondervraagden het geen probleem.

Slechts vijftien procent vindt het invoeren van avondcolleges een oplossing voor capaciteitsproblemen rondom collegezalen. Iets meer dan een kwart vindt colleges tijdens de lunch een goed plan. In beide gevallen ervaart bijna de helft dit probleem echter niet. De meeste studenten ervaren capaciteitsproblemen bij het vinden van zelfstudieplekken (70 procent) en groepswerkplekken (67 procent). Daarna volgden het aantal vaste computers (vooral masterstudenten) en feedback op opdrachten.

De grootte van werkcolleges en de 1-op-1 relatie met docenten werden minder vaak genoemd. Een opmerkelijke uitschieter bij Industrieel Ontwerpen (IO) was de toegankelijkheid van studieadviseurs. Studenten daar noemden dit ruim tweemaal vaker (39 procent) dan studenten van andere faculteiten. Volgens Oras vinden studenten IO dat ze lang moeten wachten op een afspraak, die ze via het servicepunt moeten maken. “Dat zien studenten als barrière”, zegt Noortje van Wageningen van Oras.

Hoofd onderwijs en studentenzaken van IO Ellen Bos zegt dat het servicepunt studenten vaak eerst vraagt waar het over gaat, om te bepalen of er sprake is van een afspraak of een korte vraag waarbij de student direct wordt doorverwezen om even langs te gaan. “Als de agenda vol loopt neemt het servicepunt contact op met de studieadviseurs en wordt er meer plek vrijgemaakt”, zegt Bos. “Misschien willen studenten een specifieke studieadviseur die twee dagen in de week werkt. Oras ziet veel heil in een pilot bij 3mE waar studenten zelf online kunnen kijken wanneer ze bij studieadviseurs terecht kunnen.

Op Oras’ vraag op welke andere manieren studenten capaciteitsproblemen ondervinden, noemden ze een tekort aan afstudeerplekken, stopcontacten en pauzeplekken. Juist onlangs meldde collegelid Anka Mulder de studentenraad dat er plannen zijn om vierduizend extra onderwijsplekken op de campus bij te bouwen. Onderzocht wordt nog hoe en waar. Tevens wordt nu gewerkt aan onderwijsgebouw Pulse waarin verschillende soorten collegezalen en zelfstudieplekken komen, samen genoeg voor ruim duizend man.

Redacteur Redactie

Heb je een vraag of opmerking over dit artikel?

delta@tudelft.nl

Comments are closed.